Традиционен немски коледен щолен

21
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Щоленът, характерно влажен фруктов хляб, за първи път се споменава в официален документ от 1474 година, във връзка с провеждането на Дрезденския коледен базар. И до ден днешен това е най-популярният коледен хляб в Германия. Старото име – щрицел, идва от думите Strüzel или Stroczel, в превод „буден“ (на старопруски: troskeilis) или „рано опечен самун хляб“. Формата на кейка по начало трябвало да символизира Младенеца, повит в пелени. В началото щоленът представлявал съвсем различен тестен продукт, с много различни от съвременните съставки – брашно, вода и овес. През столетията той се променил от семплия, почти безвкусен хляб до по-сладък и богат на съставки кейк.

Необходими продукти: 500 г брашно 200 г микс от сушени плодове (черни и бели стафиди, кайсия, смокини) 1 ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. захар 1 пакетче мая 300 г масло 100 г счукани бадеми или орехи 1 ванилия настъргана лимонова кора 100 мл ром щипка сол пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Накиснете сушените плодове за около 1 час в рома. Поставете брашното и солта в купа. Направете кладенче. Затоплете половината от прясното мляко и сипете в него 1 ч.л. захар. Разтворете вътре маята. Получената смес сипете в кладенчето и замесете тесто. Оставете да престои на топло. През това време затоплете 200 г от маслото и сложете остатъка от млякото. Прибавете ядките, захарта, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте с миксер до гладко тесто. Покрийте и оставете да отлежи 30 мин. Отцедете плодовете от рома. Омесете първото и второто тесто заедно със сушените плодове. Оформете на елипса и разточете леко с точилка. Прегънете на две, за да се получи традиционната форма на щолена. Печете в предварително загрята фурна за около 1 час или до готовност в зависимост от фурната. Намажете с останалото разтопено масло, поръсете обилно с пудра захар и оставете да изстине.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It