Паркетът носи уют и топлина във всеки дом

1
Добави коментар
brajkova721
brajkova721

Паркетът е вид подова настилка от естествена дървесина, която се използва в строителството. Много хора предпочитат да инсталират паркет в дома си вместо различни изкуствени заместители.  Наистина днес на специализирания пазар се предлага ламинатен паркет, който е по-евтин и по-лесно се поставя. Но класическия дървен паркет и до днес се предпочита от много хора.

С напредването на технологиите се появяват все повече заместители на естествени материали от различен произход. Незаменимо удоволствие е собственика на един дом да стъпва по под от естествена дървесина. В хубавия дървен паркет има някаква скрита красота, романтика на автентичното, на класическото. Един истински паркет напомня за стари времена и отминали епохи, когато хората са покривали подовете на къщите и дворците си с дървени греди и плоскости.

Предлагания на специализирания пазар паркет има няколко основни недостатъка. Той е по-скъп от изкуствените плоскости, по-капризен е при поставяне и по-лесно може да се деформира. За това е особено важно правилното поставянето на всеки един паркет. За това се иска майсторлък и талант.

Днес в складовете всеки клиент може да намери паркет изработен от различна дървесина. В зависимост от качеството на материала, паркета обикновено се класифицира като първо, второ или трето качество. Различните производители днес предлагат паркет от дъбова и букова дървесина, от ясен, череша или орех. Паркета от орехова и черешова дървесина е особено скъп, но е много качествен и красив.В магазините могат да се намерят и вносни видове паркет от екзотична дървесина. Те държат още по-високи цени.

Някои недостатъци на естествения паркет се компенсират от добрите му качества като топло и звукоизолация, както и уюта, който той създава. Предвид богатото разнообразие от видове паркет, всеки клиент може да си поръча и комбиниран паркет, съставен от два или повече вида дървесина. При комбинирания паркет не трябва да се гледа само естетическия, външен вид на паркета, но и съвместимостта между отделните видове дървесина, както и тяхното качество.

Много важно е правилното поставяне на всеки паркет. Първото нещо, което всеки майстор прави преди да постави дървената подова настилка, е да огледа основата, на която ще се лепи и нарежда паркета. Основата трябва да е абсолютно равна и това се проверява с нивелир. Ако има неравности, те трябва да се отстранят като се прави фина замазка.При наличие на прясно сложена циментова замазка обаче, се изисква да мине определен период от време, през който материалът да изсъхне добре. Едва след това се поставя паркета.

Отделните компоненти на паркета имат специални жлебове, които позволяват той да се реди по-лесно и отделните части да се съединяват перфектно. За да се предотврати бъдеща деформация, много е важно дървесината на подовото покритие да е добре изсъхнала. Това е гаранция, че паркетът ще бъде траен и няма да поднася неприятни изненади.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest