За пръв път ще заснемат черна дупка и зоната, от която няма връщане назад

24
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на черна дупка. Автор: Alain Riazuelo/NASA

Черните дупки са едни от най-мистериозните и необясними обекти във Вселената. Те са сърца на мъртви звезди и са толкова масивни, че нищо – включително светлината – не може да избяга от титаничната им гравитация.

Именно тази способност на черните дупки да „поглъщат“ светлината е в основата на странното им име. Това е и причината те да са много трудни за наблюдение – защото могат да бъдат открити само по въздействието, което оказват върху околната материя.

Сега екип от астрофизици е получил субсидия от 14 милиона евро, за да създаде първото точно изображение на черна дупка и на зоната около нея наречена хоризонт на събитията. С този термин се означава границата, отвъд която няма връщане назад – всеки обект, който се осмели да я пресече, е безвъзвратно всмукан от мъртвата звезда. Дори и обектът да се движи със скоростта на светлината – максималната възможна скорост – той пак няма да успее да избяга.

Ако е така, по какъв начин и къде смятат учените да потърсят тези мистериозни чудовища?

Екипът от астрофизици смята да използва комбинираната мощ на няколко телескопа, за да надникне в сърцето на нашата галактика. Предишни изследвания сочат, че там има голяма черна дупка с маса 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Силната гравитация на мъртвата звезда привлича газ от околното пространство към хоризонта на събитията. 

Центърът на нашата галактика Млечния път, където според учените има черна дупка 4 милиона пъти по-тежка от Слънцето. Снимка: ESO / Stéphane Guisard

Преди газа да бъде погълнат завинаги, той излъчва радиовълни. Те могат да бъдат уловени с радио-телескопи и да бъде създадено изображение, на което хоризонта на събитията ще изглежда като тъмна сянка на фона на ярките радио-излъчвания (защото самият хоризонт не излъчва). 

Поради огромната дистанция до центъра на Млечния път да се улови тази сянка е равносилно на това да видим ябълка на повърхността на Луната. 

Въпросното наблюдение е предложено за пръв път преди 15 години от Хайно Фалке от Университета Радбаунд, но сега идеята за международен „Телескоп на хоризонта на събитията“ изглежда е на път да се реализира. „Със субсидията от Европейския научен съвет и чудесните експерти в Европа ще успеем да го създадем заедно с международните си партньори“, казва Фалке. (Източник: Radboud University Nijmegen)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!