Връзката между високото кръвно и затлъстяването

16
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Много медицински изследвания разкриват връзка между затлъстяването и високото кръвно налягане. На практика хора с наднормено тегло имат по-високо кръвно налягане от тези с нормални стойности на кръвното. Рискът от сърдечни заболявания също нараства при хората с излишни килограми.

Каква е връзката между затлъстяването и високото кръвно налягане?

Проучвания на редица специалисти доказват, че повечето килограми причиняват нарастване на сърдечния дебит, както и на количеството на кръвта. На практика затлъстяването  предизвиква секретиране на инсулин в опита да се намали концентрацията на захар в кръвта. Секрецията на инсулин е много по-интензивна спрямо тази при хората без наднормено тегло. Нещо повече, инсулинът, отделян от панкреаса, е отговорен за много лоши изменения в тялото:

Той води до удебеляване на съдовете, което е причина за тяхната нееластичност и за увеличаването на кръвното.
Повишава сърдечния дебит, защото се увеличава отделянето на адреналин
Предизвиква повторното абсорбиране на вода и сол в бъбреците, което повишава притока на кръв и с това и кръвното налягане
Затлъстяването е отговорно за свръхчувствителността към натрий, който е популярен причинител на втърдяването и нееластичността на периферните артерии.

След определен период от време, пациентът със затлъстяване ще развие естествена устойчивост към инсулина, което ще причини синтезиране на повече инсулин в тялото.Това ще доведе до повишаване на кръвното налягане.

За да се преборят пациенти, страдащи от затлъстяване, с този свой проблем, те могат да се придържат към определен режим на хранене, който би облекчил положението им. Според проучване, проведено в САЩ, вегетарианците са с по-ниско кръвно спрямо тези, които консумират месо. Чрез следването на тази логика се стига до извода,че консумацията на зеленчуци и плодове се асоциира с намаляване на кръвното налягане. Това понижаване на кръвното е по-значително, ако се избегне и консумацията на храни със съдържание на мазнини. Така става ясно,че за да се намалят стойностите на кръвното налягане трябва да се ядат плодове и зеленчуци, богати на калий, магнезий и фибри. Проведени са и изследвания, които установяват зависимост между консумацията на храни, богати на натрий, и повишаване на кръвното налягане. От тях става ясно, че при храненето с богати на натрий храни то се покачва, а се понижава, когато се избягват тези храни.

От всичко описано досега става ясно, че храната пряко влияе върху стойностите на кръвното ни налягане.Те може да са опасно високи, ако страдаме от затлъстяване. А високото кръвно е причинител на редица заболявания и на сърцето. Затова видът на приеманата храна е от съществено значение дали ще се чувстваме добре или зле. Физическата активност и консумацията на повече зеленчуци и плодове със сигурност ще допринесе за по-доброто Ви физическо състояние. Затова не се колебайте, а вземете необходимите мерки, ако това е нужно.Така със сигурност ще се предпазите от усложнения, предизвикани от високото кръвно.Този опасен проблем засяга редица хора по целия свят и ако Вие сте от тях, не се колебайте да се преборите навреме с него. Друго, което ще Ви помогне в борбата с кръвното налягане, е честото мерене на кръвното.По този начин ще сте наясно кога трябва да вземете важни мерки и кога това не е необходимо.