Земна ябълка (Гулия)

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Малките, привидно невзрачни на вид грудки, които може би сте виждали от време на време да се продават на пазара, са земни ябълки. Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е известна още и като гулия, но може да я срещнете и под името йерусалимски артишок или топинамбур.

Пренесена е от Северна Америка в Европа през XVII век и отначало не е предизвиквала особен възторг, ако съдим по думите на един английски градинар, които я е нарекъл „храна, подходяща повече за свине, отколкото за хора“. Това обаче не бива да ви подвежда, тъй като и трюфелите са любима храна на свинете, но също така са рядък деликатес за всяка изискана кухня.

Земната ябълка не е така рядко срещана, както трюфелите, разбира се, но по нашите земи е изместена от картофа, поради което е почти изгубила традиционното си значение за кухнята и се отглежда все по-рядко. Всъщност земната ябълка е много лесна за отглеждане култура, която бързо се разраства без кой знае какви усилия.

На външен вид горната част на растението прилича на слънчогледа, с който са близки роднини: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки между 7-10 см и дълги около10-20 см. Цветовете са яркожълти, 4-8 см в диаметър, появяват се от август до ноември.

Използваемата част от растението са кореновите грудки, които напомнят по вкус на сладка ряпа и са хрупкави почти колкото пресни орехи. Печена и пържена гулията наподобява вкуса на картоф, но с ясно изразена захарност (като при морковите и пащърнака).

Хранителни стойности за 100 г

 
Калории
Протеини
Мазнини
Въглехидрати
Фибри
Захари
ГЛ

Земна ябълка, сурова
30 ккал
2 г
0 г
17 гр
2 г
10 г
7

Обикновено грудките съдържат скорбяла (или нишесте) – както картофените, например. При земните ябълки това вещество се нарича инулин – естествен полизахарид, който има силно виляние върху обмяната на веществата.

По съдържание на желязо гулията превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Земната ябълка е и отличен източник на желязо. Съдържа още калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали.

Гулията съдържа още целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди (каротинът в гулията е 60-70 мг на един килограм). Тя съдържа и незаменимите киселини аргинин, валин, лизин, левцин и др., както и много целулоза.

В това растение е високо и съдържанието на органични поликиселини – лимонена, ябълкова, малинова, янтарна (кехлибарена) и др. Съчетани с витамин С, те имат силно изразено антиоксидантно действие.

Съдържанието на пектин в гулията е около 11% от сухото вещество.

Здравословни ползи

Храните с високо съдържание на инулин са много ценени от хора с диабет или такива, които се придържат към нискогликемична диета. Инулинът представлява разтворими фибри. Той се разпада на фруктоза (за разлика от скорбялата, която се разпада на глюкоза) и така по-лесно се поддържат равномерни нива на кръвната захар. 

Препоръчва се инулин и при страдащите от затлъстяване, атеросклероза, камъни в бъбреците, артрити, сърдечни заболявания, както и като предпазно средство срещу различни онкологични заболявания.

Оптималното съдържание на минерали в гулията помага за засилване на имунната, ендокринната, нервната система на човека и подобрява качествата на кръвта.

Здравословни рискове

Често се споменава, че инулинът има газообразуващо действие, затова хора, които не го приемат редовно, трябва да започват с малки количества. Иначе грудките дори се препоръчват при запек и стомашни проблеми. Голяма част от калориите в земната ябълка идват от захар, което е добре да се вземе предвид при определени видове диетично хранене.

Хора страдащи от жлъчни и чернодробни заболявания, включително мастна стеатоза, трябва да контролират количествата фруктоза, които консумират. Имайте едно наум, когато консумирате гулия. 

Избор и съхранение на земната ябълка

Грудките на гулията трябва да бъдат твърди и гладки, без следи от изсъхване. През зимата е важно да се купуват гулии, които не са държани на открито, тъй като лесно измръзват. След изваждането й от земята земната ябълка изсъхва сравнително бързо, за около 48 часа, затова обикновено предлаганите на пазара грудки са пресни.

Идеи за консумация

Гулията е подходяща за директна консумация и разбира се, е най-полезна, когато се консумира в суров вид, например настъргана в салати или изцедена на сок. Освен това обаче може да се вари, пържи, соли и маринова; тя е изключително полезен продукт за здравословно хранене.

Мнозина я подминават частично поради непознаване на качествата й, но ако се решите да я опитате, имате всички шансове да се превърнете в горещи нейни почитатели.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ани е редактор на статиите в BB-Team. Работила е на различни места, сред които Съюза на преводачите в България, Нетинфо и списание .net България. Основните й интереси са насочени към литература, графичен дизайн, музика, фотография, приложни изкуства, плуване и колоездене.