Хранене базирано на диабет тип 2

12
Добави коментар
angelico
angelico

Колкото повече научаваме за влиянието на диетата върху дългосрочното здраве и благосъстояние, толкова по-важен става избора на храна. Когато имаме диабет тип 2, това е от още по-ключово значение.

Какво е планирано хранене?
Както името предполага то включва обмисляне това какво, колко ще консумираме. То може да включва разработване на хранителен режим и броене на калориите които приемаме.

Посетете диетолог
Диетологът може да ви помогне да се разработи план за здравословно хранене В идеалния случай, той или тя са сертифицирани диабет възпитатели (CDE). Изграждането на подходящата за вас хранителна програма включва едно или две посещения. Планирането обикновено започва с посещение.

Вашата първа среща с диетолога ще бъде до голяма степен посветена на съставянето на хранителна оценка. Този анализ на вашите хранителни навици и начин на живот ще отнемат около час. Тя може да бъде полезна, ако доведе до съставяне на дневник за консумираните храни за предходните три дни. По време на тази сесия може да обсъдите кои видиве храни които консумирате са подходящи за вас и откъде и какво да пазаруате за домакинството си. Диетолога ще използва цялата тази информация да ви помогне да се насочите към реалистично здравословно телесно тегло и да разработи план за хранене който е точно за вас.

Съставете дневник за хранене
За да получите най-пълна картина на свята консумация на храни водете дневник за една две седмици. Това ще определи колко и какво сте консумирали, но го запишете веднага след като сте го изяли. Ако се чака до края на деня, то вероятно ще забравите някои от нещата които сте яли по-рано. След това го занесете на диетолога си при следващото посещение при него. Задълбочен дневник на храните трябва да регистрира тези факти:

– Какво ядете и пиете. Това означава всяка консумирана храна през деня.

– Времетраенето на храната и закуските е ценна информация за контрола на кръвната захар.

– Физическа активност. Важно е да следите времето и интензивността на вашата тренировка за да можете да започнете да получавате картина на това как физическата активност взаимодейства с вашата храна и медикаменти ако приемате такива.

– Ако измервате нивото на кръвната си захар го правете редовно. Също така посочете всички лекарства които взимате.

След като цялата тази информация е събрана, вие и диетолога ще започне планирането на оценка. Ще  дискутирае общите принципи на диабета и персонализирания план за хранене, който отговаря на вашия стил на живот, здравни цели, медицински нужди, както и лични предпочитания.