Историята и пътят на перлите – I част

29
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Любопитно

Картина на Владимир Куш

Перлата се формира вътре в черупката на мида като резултат от попаднало в нея чуждо тяло (пясък и др.). Около чуждото тяло „семето“ се отделя седеф, бяло и лъскаво вещество, което се намира в мидената черупка.

Обикновено перлите са бели, понякога розови или кремави, но се срещат също жълти, зелени, черни и дори сини перли. Сините перли са изключително редки, имат висока стойност и са много атрактивни заради редкия син цвят с оловно-сив оттенък.

 

Японските перли Акоя (Akoya) са еталон на качество, тъй като те имат неповторим блясък. Най-ценната перла е с перлено-розов цвят. Понякога се срещат перли със сребристи оттенъци, както и в сребристо-зелени нюанси, които също са много търсени.

Перлите от южните морета имат широка цветова палитра – бели, златисти, розови, кафяви, сребристи, зелени, а пък таитянските перли впечатляват с невероятния си черен цвят.

В Япония с търсенето и изваждането на мидите са се занимавали жените. Жените, които се препитават от този занаят са наречени Aма водолази. Най-впечатляващото в тези жени е, че те се гмуркали без кислородни бутилки и били голи до кръста. По този начин се чувствали по-удобно, тъй като нямало мокри дрехи по тях, които да им пречат при гмуркането. Снимките на Ама водолази са направени в периода 1930-1960 г.

 

Този традиционен защитен костюм е на арабските ловци на перли, предпазващ от ужилвания от медузи.

От началото на XX век започва добива не само на естествени перли. Култивирането на перли в промишлени количества (предимно в Япония), днес е особено популярно и икономически изгодно. Процесът на създаване на култивирани перли е същият като при естествените перли с тази разлика, че има човешка намеса. В мидите се поставят песъчинки и след това се връщат във водата. След определен период се изваждат. Цената на тези култивирани перли е доста по-ниска от тази на естествените и днес в бижутерията се използват почти изцяло перли, добити по този начин.

Историята и пътят на перлите – II част

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от&nbspповече

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието,&nbspповече

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали&nbspповече