Какво е лизинг и какво трябва да знам, когато купувам кола на лизинг?

1
Добави коментар
pravatami.bg
pravatami.bg

Когато видя хубава кола, която бих желал да притежавам, но ми е трудно да събера толкова много пари накуп, мога да сключа договор за лизинг. Чрез този договор мога да си закупя желаната кола, дори да нямам нужните пари в момента. На пръв поглед това изглежда много добре, но при лизинга има лихва и моята покупка се оскъпява. Но това не е всичко – лизингът крие и други важни особености, които трябва да имам предвид преди да пристъпя към него.

За да получа желаната от мен кола на лизинг, аз сключвам договор за лизинг с дружество-лизингодател (банка или друго). Моят лизингодател трябва да е лицензирано дружество – да отговаря на предвидените от закона критерии и да е получило лицензия от Българската народна банка. Дружеството-лизингодател купува колата, плаща цялата цена за нея, а аз съобразно подписания договор между нас, започвам да изплащам лизинговите вноски и получавам правото да използвам колата. В края на договорния период мога да получа възможността да придобия собствеността върху колата.

Предмет на лизинга са вещи, които могат да бъдат използвани по предназначение многократно, какъвто е автомобилът, било то лека кола или товарен камион. При лизинга няма ограничение по отношение на срока. Договор за лизинг се сключва и за движими и за недвижими вещи (офис сгради, магазини, къщи, апартаменти и т.н), но практиката за отдаване на недвижими вещи на лизинг не е толкова популярна.

NB! Лизингът крие рискове и е важно да зная за особеностите му, които го отличават от останалите видове договори:

1. При продажба на автомобил на лизингрискът от случайно погиване или повреждане на вещта е за моя сметка като лизингополучател, независимо че аз не съм собственик на вещта. В този случай, когато съм взел кола на лизинг, аз съм длъжен да се грижа за нея и всички възникнали щети по нея (като одраскване, щети от ПТП, повреждане на части на автомобила, кражба и други) са за моя сметка, ако не съм сключил автокаско или нямам гаранция от производителя. Всички разходи като застрахователни премии, данъци, разходи по поддръжка и употребяване на вещта са за моя сметка. Моят лизингодател не може да ме задължи при кого да застраховам автомобила си. Аз имам правото свободно да избера най-изгодната за мен оферта.

2. С договор за лизинг не се прехвърля собственост, а се предоставя само правото на ползване върху съответната вещ в този случай автомобил. Обикновено правото на собственост се прехвърля след изплащането на последната лизингова вноска. Лизинговите вноски се облагат с лихва, която се определя от лизингодателя и това представлява неговата печалба от сделката. Има и случаи, в които правото на собственост може да се прехвърли и в момента на сключването на договора между мен и моят лизингодател, но това не настъпва по силата на самото лизингово споразумение, а се случва въз основа на допълнителен продажбен договор т.е. в такава ситуация аз трябва да се договоря с лизингодателя ми допълнително.

Важно! Трябва да внимавам и да проверя дали в договора лихвата ми е фиксирана, защото ако не е, това дава възможност на лизинговата компания да вдига лихвата. Ако лихвеният процент се променя, в договора трябва да е упоменато колко често може да се случва това и при какви условия. Евентуалната промяна на лихвения процент пряко рефлектира върху месечните ми погасителни вноски и от там върху общата цена на кредита.

3. Необходимо е аз като лизингополучател (в ролята на физическо или юридическо лице) да имам постоянен адрес/седалище в Република България, договорът за лизинг и всичките му приложения да бъдат нотариално заверени и договорът да бъде вписан в Централния регистър на особените залози. Това ще даде право на лизингодателя ми при неизпълнение от моя страна по лизинговите вноски да може да си върне автомобила и да подаде заявление до Районен съд за стартиране на заповедно производство срещу мен. Обикновено в такива случаи се издава и запис на заповед.

4. За да се направи реална преценка дали мога като клиент да си изплащам вноските по лизинга, аз попълвам анкетна карта за имуществено състояние и спрямо мен се извършва проверка в кредитния регистър на кредитната ми история, както и се изисква удостоверение за липса на заведени изпълнителни дела срещу мен и удостоверение за несъстоятелност, ако представлявам търговско юридическо лице. 

Имам право да се откажа от договора за лизинг в срок от 14 дни, считано от датата на подписване на договора без да дължа обезщетение или неустойка, като трябва да върна автомобила и да заплатя съответните лихви. 

Какво трябва да съдържа договорът ми за лизинг?

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

*От рубриката ни “Предложи Право”

Автор:

Владимир Иванов

§ Търговски закон (ТЗ):

чл. 342-347 от ТЗ – относно уредбата на лизинга като търговска сделка;

чл. 343 от ТЗ – относно риска от случайно погиване или повреждане на вещта;

чл. 342, ал. 3 от ТЗ – относно процеса на прехвърляне на собственост при договор за лизинг.

§ Закон за кредитните институции (ЗКИ):

чл. 2 ал. 2 т.6 от ЗКИ – относно изискване за лицензия на лицинговото дружество.

§ Наредба 26 на БНБ за финансовите институции

§ Закон за особените залози (ЗОЗ):

чл. 26 от ЗОЗ – относно вписване на договора в Централния регистър на особените залози.

§ Правилник за устройството и дейността на Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието:

чл. 11 от Павилника – относно вписването на договора в ЦРОЗ.

§ Закон за потребителските кредити (ЗПК):

чл. 16 от ЗПК – относно анкетна карта за имуществено състояние и проверка в кредитния регистър на кредитната ми история .

§ Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК):

чл. 87 ал. 6 от ДОПК – относно удостоверение за липса на заведени изпълнителни дела срещу мен и удостоверение за несъстоятелност, ако представлявам търговско юридическо лице.