Как да си отгледаме портокалово дръвче вкъщи

1
Добави коментар
milk1
milk1

Цитрусовите дръвчета внасят ведро настроение и страхотен аромат в дома ни. Напомнят за екзотиката на Средиземноморието и според специалисти по здравословно хранене ни напомнят, че трябва да се храним с полезни продукти и да живеем еко съобразно. Вярно, че можем да си купуваме плодове от огромното разнообразие, което предлага пазара, но собственото производство доставя неописуемо удоволствие. Ето няколко елементарни съвета за отглеждането на портокал в домашни условия:

1. Има поне 100 причини да посееш портокал в саксия у дома. Той е вечнозелен и има блестящи листа. Дъха на етерични масла и убива микробите във въздуха. Да имаш портокал в дома си значи да оказваш превенция срещу настинки и вирусни инфекции. Когато цъфти има способността да изпълва цялото помещение с приятен мирис и да прави атмосферата уютна.

2. Дръвчето предпочита да расте на стайна температура между 10 и 20 градуса. През лятото е добре да се изнася навън, но трябва да се пази от пряката светлина, за да не изгорят листата му. В хладните вечери се прибира на топло, за да свиква за „зимния си сън“ в жилището. Обича светлината, затова трябва да му се осигурява и изкуствена, когато стане мрачно през зимата.

3. През лятото се полива всеки ден, а през зимата по веднъж на седмица с топла вода. Почвата не бива да е нито много суха, нито прекалено влажна, защото растението изсъхва или загнива. Когато започне да цъфти и да ражда плодове, листата се пръскат редовно с топла вода и се бършат от праха с мокра кърпа.

4. На всеки 2-3 години трябва да се присажда, за да се развива. Растежът на портокала има нужда от богата почва, която да го подхранва. Пресаждането се прави през ранна пролет, преди да нацъфти. Не е необходимо всеки път да се сменя саксията с по-голяма. Причината е, че корените растат, а дръвчето остава малко и недоразвито. Докато е все още младо, почвата на портокалчето трябва да е по-лека.

За присаждането е добре да се направи смес от 2 части чимова пръст, 1 част листовка, 1 част естествена тор и 1 част пясък. Когато стане на възраст, дръвчето трябва да се подхранва с допълнителна чимова пръст и малко глина.

 

Снимка: sp.ask.com Автор: Dani

Как да си отгледаме портокалово дръвче вкъщиРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)