Топ 10 забележителности в Истанбул (Турция)

119
Добави коментар
marinapilieva
marinapilieva

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата.

Първият сблъсък с Истанбул е шокиращ. Предварително познати ни бяха предупредили, че да се шофира в града е преживяване изпълнено с адреналин. Нооо, никое предупреждение не може да се сравни с действителността. Докато стигнем до хотела с колата отслабнахме с по 1-2 кила. Мигачи тук никой не използва. Преди маневра се бибитка с клаксон или маха с ръце. Често доброволци регулират движението по кръстовищата. Изобщо не препоръчвам да се влиза в града с кола.

След като се отърси от първоначалния стрес на винаги забързаното движение по улиците, човек се заплесва по забележителностите на града, събрали историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската.

1. Света София – Една от най-големите църкви в Света в продължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора).

През 1934 г. Кемал Ататюрк (Бащата на турците) взема мъдрото решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.

Тук е мястото да вметна, че Ататюрк е икона за турците и не без основание. Според мен, той е измъкнал народа си от тъмните векове и ги е вкарал в цивилизацията. Горе долу всичко хубаво в Турция е свързано с неговото име.

2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)-
Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София.

Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

3. Площадът “Хиподрум” – Намира се пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците.

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

4. Топкапъ- Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче – построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.

Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки :).

Работно време:
– всеки ден от 9:00-17:00
– Вторник – не работи

5. Босфора- Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Мостът “Ататюрк” свързва Европа с Азия.

6. Археологическият музей на Истанбул. – Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султаните, турски фаянс, които показват че Османската империя не е броила мухи, когато е завладявала държави, а е грабила с вкус.

Музеят има парк с кафета, където може да се отдъхне приятно.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-17:00
– Понеделник – не работи

7. Капалъ чарши – Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки.
Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. Казаха ни, че дневно на Капалъ чарши се излагат над 3 тона злато.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-19:00

8. Желязната църква Свети Стефан – Православна българска църква, построена в края на 19 век.

9. Дворецът Долмабахче- Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора.

Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

10. Разходка из улиците на Истанбул- За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър по ориенталски. Вечер в малко ресторантче далече от оживения център, с евтина бира, наргилета и самобитен музикант с китара, оставя приятни спомени.
Между другото турците не слушат маанета и бързи кючеци. Тяхната музика е лирична и тъжна. 90% от песните са балади за любовта.

Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Други забележителности в Истанбул са джамията Султание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостът Галата, пазарът за подправки.

Автор: Марина Илиева
Вижте всички снимки във висока резолюция