Разкол за мъжкото хоро в Калофер

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Истински разкол е на път да помрачи традиционното за Богоявление мъжко хоро в Калофер и то за втора поредна година може да се разцепи на две. Обявили се за пазители на традицията миналия 6 януари отрекоха основното, провеждано в центъра на градчето. Според мъжете хорото там се е превърнало в медийно шоу с политици, на което се стичат хора от цялата страна. Това подразнило кореняци калоферци, които решили на спокойствие да изпълнят ритуала на 2 км нагоре по течението на река Тунджа в местността Паниците.„Ще говоря с организаторите, така че да ги уговоря спонтанно възникналото второ хоро да не се провежда тази година. Малко ли е разделението на нацията ни, че и на празника да се цепим? Трябва да сме единни”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов пред „Монитор“.

„Тези от Варна и Видин нямат ли си Черно море и Дунав? Пришълците ни убиха традицията”, се ядосваха миналата година калоферци. Възмущаваха се и от това, че чуждите не знаели традиционните песни, които мъжете от Калофер изпълнявали, докато играели хорото в реката. „Не знаят песента „Залюбила е Василка двама”, която се пее на ритуала, и я подменят с подвиквания, както и с възрожденската „Боят настана” или пък с „Йовано, Йованке”. Празникът ни се превърна в стълпотворение от хора, които търсят медийна изява. Мъже от други градове искат да влизат в реката по бански, което е недопустимо. Мъжкото хоро се играе с народна носия”, се ядосваха още калоферци.

Затова миналия 6 януари някои от най-старите хороводци с прякори Иван Мечката, който си идва специално от Норвегия за празника, Николай и Царя се изнесоха с две гайди, кавал и два тъпана в местността Паниците, за да изпълнят ритуала по автентичен начин на спокойствие. Там навалици и камери на национални телевизии нямало. Не идвали и политици, които искат да блеснат пред избирателите си, като влизат в реката, пременени в носии, коментират още хора от Калофер. Затова и тази година те отново се стягат за две хора, което обаче среща неодобрението на кмета на Калофер Румен Стоянов.

„Не може по този начин да се говори и постъпва, защото това не е така. В реката няма политици и партии, всички сме едно и играем за здраве, за късмет през годината, за берекет”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов, който е основният радетел традициите да се спазват и хорото да се проведе в центъра на градчето. /БЛИЦ