Истини и заблуди за вредата от мобилните телефони

10
Добави коментар
Venkov
Venkov

До колко са вредни мобилните телефони?

Вземете предпазни мерки, тъй като съмненията за вредните вълни от мобилните телефони, се потвърждават. Но не всички мобилни телефони вредят еднакво. Световната здравна организация класифицира вълните, излъчвани от мобилните телефони, сред  267-те „възможно канцерогенни“ агенти, както и оловото и бензиновите изпарения. Това означава, че науката не е доказала със сигурност наличието на причинно-следствена връзка между излагането на вълните и появяването на някои видове рак, но тази връзка се смята за „достоверна“ въз основа на изследвания, показали 40% увеличаване на риска от тумор на мозъка при излагане на излъчване по 30 минути дневно в продължение на десет години … Ето някои препоръки, които биха ви помогнали да внимавате, без да се паникьосвате от заблудите за вредите от мобилните телефони.

Колко обаждания дневно може да си позволите? Когато поставите на ухото си мобилния телефон, вие влизате в обхвата на електромагнитното поле, излъчващо се от антената. Тези вълни достигат вашия мозък и може да причинят вреди, но това е в дългосрочен план. Механизмът все още не е много познат, така че всички прагове на безопасна употреба, за които сте чули, са само мит. Все пак тенденцията напоследък е да се смята, че разговор от три минути в рамките на  2 часа нанася по-малко вреда. Имайте предвид, че излъчването на вълни е най-силно в началото на разговора, когато вашата антена търси сигнал. Същото е и когато връзката е лоша. В тази връзка учените ви съветват да не разговаряте  по мобилния си апарат в асансьор или мазе.

Всички ли мобилни телефони имат еднакво излъчване? Не. Всеки има свое специфично ниво на поглъщане (SAR) – индикаторът, който измерва енергията на дадена радиочестота, която се абсорбира от тялото по време на разговор. Това ниво се измерва във ватове и не трябва да е по-високо от два вата на килограм. Освен това излъчването зависи от „чувствителността“ на устройството (някои „губят“ мрежата по-бързо от други), както и от действителните условия на употреба. В интернет пространството  вече се продават „антивълнови“ устройства- не се лъжете, те нарушават връзката между мрежата и вашия телефон, от което излиза, че вместо да ви помагат, те ви вредят.

Смартфоните по-опасни ли са? По принцип да. Те имат две антени, за да ловят 3типа честоти ( 3G, Wi-Fi и GSM), а потребителите им обикновено ги ползват повече от тези на обикновен мобилен телефон. Но не са до главата ви и емисиите им остават ограничени. Да изпратите съобщение, да проверите електронната си поща или да посетите определен сайт не увеличава количеството на  вълните, които ще поемете.

Помага ли ни използването на хендс-фри („свободни ръце“)? Да. Само 10% от потребителите използват устройството редовно, въпреки че неговата ефикасност е доказана. Да отдалечите телефона от главата си, дори на няколко сантиметра, значително намалява енергията, погълната от мозъка“, казва Джерард Лафарг, генерален директор на Национална организация по здравна сигурност и околна среда: една кабелна слушалка намалява десетократно вашата изложеност на вредни вълни.

43 брой показвания, 2 видяна днес

Tweet

Pin It