Страсбург (Strasbourg)

34
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Страсбург (Strasbourg – френски, Straßburg – немски) е столица на департамента Ба Рен и главен град на региона Елзас в източната част на Франция. Градът е разположен на бреговете на река Ил, където тя се влива в Рейн на границата с Германия. Страсбург има изключително значение за Европейския съюз, тъй като там се намират седалищата на някои европейски институции – Съвета на Европа с Европейския съд по правата на човека, Европейската дирекция по качеството на лекарствата и Европейската аудиовизуална обсерватория, Европейския парламент, Европейския съюз, Европейския омбудсман и Еврокорпуса. Част от тях могат да се посетят с предварителната резервация за организирани посещения от поне 2-3 месеца по-рано, но и разходката около внушителните сгради също оставя незабравими впечатления.

Историческият център на Страсбург – Grande Île е част от списъка на ЮНЕСКО. Градът е богат на множество архитектурни и исторически забележителности с уникална средновековна архитектура. Освен това има и голям брой музей, който предлагат огромно разнообразие от експонати.

Най-забележителна е Страсбургската катедрала – готическа катедрала висока 142 м, която от 1647 г. до 1874 г. е била най-високата сграда в света, но сега е в челната десятка. Облицована е с розов мрамор и предлага уникална гледка на града, ако изкачите всичките стъпала до върха й. В нея се намира и популярният астрономически часовник, показващ позициите на слънцето и луната и техните затъмнения.  

Други интересни средновековни църкви са готическия храм Св. Тома, в който може да видите изработения от Годфрид Зилберман орган, на който някога е свирил Волфганг Амадеус Моцарт, църквата Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant, в която има крипта от XVII век и останки от параклис от XI век.

Града има също здания, изпълнени в различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс и др.

Не пропускайте да посетите също Пивоварната Хайнекен, в която ще можете да пробвате съвсем прясно направена бира и да разберете много за самия производственият процес, Музея на шоколада (Le musée du chocolat), в който след обиколката, която струва 8 евро, ще получите 100 гр. фин луксозен шоколад и най-красивата къща в града – Къщата Камерцел (Kammerzell). Някога тя е служела за търговия, но днес е превърната в луксозен ресторант, който (ако можете да си го позволите) горещо се препоръчва да бъде посетен. Намира се на Place de la Cathédrale.

За любителите на природата Страсбург може да предложи едни от най-красивите и добре поддържани паркове, по-известните от които са Паркът на Оранжерията (Parc de l’Orangerie), в който има мини-зоологическа градина и неокласически замък, паркът на Цитаделата ( Parc de la Citadelle) с останки на крепост от 17 в. и Университетската ботаническа градина (Jardin botanique de l’Université ), която датира от 1881 г.

Районът „Малката Франция“, който е разположен покрай река Ил привлича със своите тесни павирани улички, средновековни постройки и реномирани ресторанти. Тук са разположени и т. нар. Покрити мостове- Ponts Couverts, които са изградени през 14 в. като част от градските укрепления. Те вече не са покрити, но наблюдателните им кули са изцяло запазени.

Hobyto.com