166 години от рождението на Христо Ботев

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

/КРОСС/ На 6-ти януари 2014 г. се навършват 166 години от рождението на Христо Ботев. Един от най-великите български поети и революционери е роден на 6 януари 1848 г. (нов стил) в Калофер. Живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Христо Ботев e роден в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, а по-късно се завръща в Калофер, където завършва училище. Заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г.

Известно време учителствува, а през 1867 г. се завръща в Калофер, където след кратък престой се установява в Румъния.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. На 16 май 1876 те се качват на кораба „Радецки“ от Гюргево, и вдигайки бунт принуждават капитана да спре на българския бряг. Отправят се към Балкана, където след сражения с турците в подножието на Врачанския балкан, Ботев е пронизан от куршум.

Почит към големия поет и революционер традиционно ще отдадат много градове в страната.

С редица прояви в цялата страна ще бъде отбелязана годишнината на Ботев.

Тържество в София ще се състои от 13.00 часа в Борисовата градина пред паметника на Христо Ботев. Честването ще включва военен ритуал с поднасяне на венци и цветя от военнослужещи от Националната гвардейска част и ученици от столичните училища, носещи името на Христо Ботев и рецитал на стиховете му. Слово ще държат Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура“ и министърът на отбраната Ангел Найденов.

С тържествено полагане на венци и цветя Благоевград ще отбележи 166 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на площад „Народни будители“. На тържествената церемония участие ще вземе почетен караул от военното формирование 26 400. Ще присъстват представители на общинска и областна администрация, културни дейци, общественици, граждани.

По традиция военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод отбелязването на рождението на поета и революционера в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян. В Калофер поклонението ще започне в 11.00 часа, в Пловдив от 13.00 ч. в „Цар Симеоновата градина“, в Стара Загора от 11.00 ч. в парк „Митрополит Методи Кусев“, в Горна Оряховица от 11.00 ч., в Смолян от 12.30 ч. пред паметника на Ботев на пл.“Свобода“ – Стар център, във Варна от 11.00 ч. в „Алеята на възрожденците“ в Морската градина и в Бургас от 11.30 ч. в Морската градина.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.