Линда Гудман за МЪЖЪТ КОЗИРОГ

10
Добави коментар
si111
si111

МЪЖЪТ КОЗИРОГ  е роден в периода 22 декември – 20 януари 

Той се е обградил с високи стени. Изглежда стеснителен, но всъщност е силен и волеви. Приятен събеседник и изключително амбициозен. Бихте си помислили, че предпочита да е сам – също като легендарния мълчалив и разумен каубой. Но в действителност не е така.

Козирогът крие дълбоко в себе си желанието да му се възхищават. Често си се представя под купола, хванат за летящ трапец пред възторжените погледи на публиката. В най-интимните си помисли и мечти е неизлечим романтик, но влиянието на Сатурн му тежи като окови. Планетата – символ на строгостта и дисциплината изисква от него спокойно поведение, практични действия и сериозни намерения. А това е твърде тежко бреме за носене. Често прикрива страховете си с рязко отношение или с неочакван и не особено уместен хумор. Но най-странният тип са тези Козирози, които разказвайки виц след виц, продължават да се държат заядливо и хапливо.

Погледнете в огледалото един солиден мъж Козирог, на когото може да се разчита, и там ще видите огледалната му същност – весел и нежен мечтател, който жадува да тича под дъжда, опиянява се от сладкия аромат на комплиментите, ненавижда скуката и търси приключението. Само избрани личности успяват да намерят достатъчно вътрешни сили, за да освободят самотните си души от тайния им затвор.

Основното познаване на зодиите би ви помогнало да не съдите за хората прибързано. Например вие си мислите, че Козирогът би бил отличен учител, но не и страстен любовник. Смятате, че той по-скоро ще стане президент, отколкото да падне на колене пред вас. Възприемате го като човек, предпочитащ да види името си в светска хроника, отколкото във вашия личен дневник. И тога внезапно откривате, че той притежава пламенно сърце,-което ви топли като разгоряла се камина в студената зимна нощ. Знам, звучи доста вълнуващо, но не бързайте да се хвърляте в прегръдките му и не очаквайте да полети с вас към звездите. Изненадите, които ви изброих, са просто част от скритата му същност. Той ще бъде трогнат и очарован, ако успеете да я откриете, но знайте, че скритата му природа си е скрита природа. Едва ли би позволил някога тайните му интимни мечти да станат обществено достояние. Затова просто знайте, че той ги таи в себе си. Това ви стига. Не очаквайте вашият Козирог да хукне бос по тревата. Не можете да промените същинската му природа, наложена от Сатурн.

 Нещото, което бихте могли да направите, е да се смеете на скучните му вицове, докато той събере кураж да разкаже нещо наистина остроумно. Намекнете, че консервативното му поведение е като пепел върху тлеещ огън. Това ще му вдъхне увереност и скоро ще лумнат истинските пламъчета. Кажете му също, че според вас мечтите му са твърде колоритни, но няма по-ярки от сбъднатите мечти. Това ще го окуражи. Някой ден Вие ще стоите до Него, на върха на Неговата планина, горда със своя решителен Козел и ще бъдете предоволна, че сте повярвала на практичните му стремежи.

Всички Козирози твърдят, че могат да живеят без комплименти. Опровержение на това е начинът, по който ги приемат. Едва ли има случай, след като сте казали нещо хубаво на вашия Козел, той да го е посрещнал толкова безразлично, колкото показва изражението на лицето му. не бързайте! Склонността на Козирога да се самозалъгва не означава, че ще излъже и вас. Той обича да го възприемат като добър, умен, красив, желан и интересен, макар и рядко да допуска това да проличи. Оттук и държанието му – малко недодялан, не знае какво да каже, щом някой го похвали, шегува се неловко, трудно прикривайки смущението си. Всичко това наистина създава впечатление, че той мрази комплиментите. Затова все по-рядко ги получава. Прилича на омагьосан кръг, но може би грешката е по-скоро ваша, отколкото негова. Следващия път, поднасяйки на своя Козирог „букет\“ от думи, погледнете ушите му. Стават розови, нали? А забелязахте ли блясъка в очите му и лекото потръпване на ноздрите му? Той желае да бъде видян, обгърнат от светлината на истинското величие, което притежава. Неговата планета му е отредила да не обявява това на всеослушание. Затова ще ви се наложи да играете ролята на пресаташе.

На младини Козирогът се държи строго и сериозно, но постепенно се променя с времето, и ако е истински представител на Сатурн, ще стане най-младоликият и бодър по дух мъж сред всички в Зодиака. Струва си да се замислите над това. С всеки друг мъж ще сте принудена дълги години да понасяте глупост и нестабилност, а на стари години ви очаква скука. Ако сте с Козирог обаче ви предстоят все по-хубави и спокойни дни. Вашият любим едва ли ще ви заведе в Париж през „пролетта\“ на вашата любов, но като нищо след 40-50 години ще разглеждате заедно Тадж Махал на лунна светлина, докато другите мъже се оплакват от ревматизъм и лумбаго. Това е не лош вариант, нали?

 Разбира се, подобна промяна в процеса на стареене би могла да предизвиква у вас съмнения по въпроса за съпружеската вярност. И те няма да бъдат неоснователни. Истина е, че с течение на годините може да го обхванат други настроения и да пожелае да кривне от правия път. Въпреки това обаче смея да твърдя, че той е едно от най-добрите попадения що се отнася до верността. Каквото и да си позволи Козирогът по време на късната си младост, той никога не ще накърни дома си, вас и децата. За него семейното огнище е свещено. Това включва вас, децата, както и семейството, в което е отраснал и което обожава още от детските си години.

Пазете се да не обидите с нещо майка му или да се отнесете хладно с брат му. Никак няма да е разумно от ваша страна. Научете се да обичате и уважавате новите си роднини, дори те да не заслужават това. Той не само ще ги защитава, но в случай, че пререканията се задълбочат, не би издържал на напрежението да избира към кого да прояви лоялност и чия страна да заеме. Тогава ще изпадне в често спохождащото го песимистично настроение. (А знайте, че няма нищо по-неприятно от мрачен и подтиснат Козирог, комуто целият свят е виновен за нещо.)

 Съществува вероятност да се натъкнете на някой, изпитващ презрение към роднините си или по някаква причина скъсал завинаги с тях, но ако го разпитате по-подробно, под тази привидна независимост ще попаднете на една все още незаздравяла душевна рана, която именно е причината за това бягство. Козирозите остават да живеят в родните си домове дълго след като техните връстници са излетели от гнездата. Те правят това, за да се радват по-дълго на свободния ергенски живот. Влюбват се по-късно от всички останали мъже и рядко се женят преди Да са успели да изградят кариерата си.

 Сатурновите мъже държат на потеклото и маниерите на избранничката си. Козелът ще си избере момиче, което би било добра майка. Освен това трябва да е отлична домакиня и да готви чудесно. Изкуството да се облича добре и да го представя достойно пред приятели, гости и бизнеспартньори също не стои на последно място. Чак накрая идва ред на физическите данни. Бързо ще се успокоите, ако косата ви не е особено пухкава, парфюмът ви се е свършил, а краката ви не са обект на завист от страна на Мис Свят. Покажете му в справочника за известни личности вашата фамилия, извадете от бюфета красивите старинни чаши, канете майка му поне веднъж седмично на обяд и му покажете колко стриктно водите финансите си. На следващата среща с него вземете и петгодишната си сестричка. Ако нямате такава, вземете от съседите едно дете назаем. От време на време му издухвайте нослето, използвайки снежнобяла кърпичка, обсъждайте възможността да ви включат в общинския граждански комитет, вървете умерено, подхвърляйки по някоя и друга френска дума, а като срещнете бебе, се наведете над количката и му се порадвайте умилено. Добре е да изразите почитта си към баща му, като го наречете най-мъдрия джентълмен, когото познавате. В удобен момент споделете, че един от братята на дядо ви е участвал в създаването на великата империя на Карнеги или че някой от прадедите ви се е бил редом с Уелингтън при Ватерло (без значение кой точно). Ако пък сте и красива, толкова по-добре. Но ослепителният ви външен вид едва ли ще е по-впечатляващ от един собственоръчно изработен подарък за рождения ден на братовчедка ви. Бъдете сигурна обаче в едно. Той никога няма да се ожени за вас, ако семейството му не ви одобри. Има изключения, разбира се, но те са изключително редки и са плод на случайност.

 След като сте си извоювали предложението за женитба от него (по-точно от семейството му), време е да проявите и малко твърдост. Покажете, че обичате горещо Роднините му, но му заявете, че той е този, с когото сте Решили да прекарате остатъка от живота си. Ако не направите това навреме, рискувате да загубите доста съботни дни, приготвяйки вечеря на чичо му Чар ли или да помагате на сестра му да си избере нов тоалет от купищата модни списания.

 Не мислете Козирога за груб и коравосърдечен, ако изрече неуместна шега или ви обиди неволно – това се дължи на нервността му в присъствието на другия пол. За него това е начинът да се утвърди като мъж и да скрие смущението си от горещите страсти на по-агресивните хора. Никога не забравяйте, че сте дама. Не се заблуждавайте, че той иска да си играе на Бони и Клайд. Е, случва се понякога да хвърли тайно поглед подир някоя блестяща красавица, но тя съвсем не е жена, за която би се оженил. Ако приемете съветите ми – добре, ако не – тогава продължавайте да ходите смело на плажа по монокини, сложете си лилави лещи за очи, окъпете се в парфюм и го целунете на улицата пред всички. Някой ден може и да чуете сватбения марш, но младоженецът до вас едва ли ще е от зодия Козирог.

 Вашият съпруг Козел би се зарадвал особено, ако по някакъв повод му подарите томче с поезия (колкото по-романтична, толкова по-добре). Ваше задължение е отрано да го приучите да дава външен израз на обичта си. Иначе скоро ще се озовете в положението на добре гледана жена, уважавана и ценена от един безупречен съпруг, но… емоционално ощетена. Тогава вече ще е късно да искате от него да ви казва по-често „Обичам те!\“. Той просто ще ви погледне наивно и малко обидено или ще изръмжи нещо от рода на: „Ти си луда, много добре си спомням, че ти го казах, когато ти слагах венчалния пръстен, а също и когато се роди малкият Джон.\“

 Според него вие добре знаете какви са чувствата му и не му се налага да ги доказва отново, след като имате честта да сте майка на неговите деца, да метете пода в дома му, да ви издържа, да бършете праха от ловните му трофеи и да готвите любимите му ястия. За Козирога любовните словоизлияния са излишни и развалят красотата на романтичните чувства. Той е способен да ви каже: „Какво искаш, Ричард Бъртън ли?“ Точно това е моментът да отговорите „Да!“ Ако го сторите категорично, това може малко да го постресне. Той едва ли ще заприлича на Ричард Бъртън, но дано поне проумее, че в подходящи моменти е необходимо да прошепва нежно „скъпа“.

Що се отнася до бащинството, той е Баща с главно Б и в истинския смисъл на думата. Сяда винаги начело на масата, държи на уважението и подчинението и настоява да се спазват редът и дисциплината. В замяна на това е искрено привързан към всички от семейството и е готов дори да се жертва за тях. Твърде вероятно е да насърчава шумните и многолюдни рождени дни и веселите коледни тържества, като често се наема да ги организира сам. Бащите Козирози се придържат към максимата „Който щади пръчката, разваля детето.\“ Те следят стриктно децата им да се грижат за външния си вид, да са добри ученици, а наложи ли се, ги наказват в тъмния килер, за да се постреснат малко. Козирогът се опитва да втълпи на наследниците си собственото си чувство за порядъчност и дълг. Това в никакъв случай не би им навредило. Най-много да не са чак толкова непринудени. От време на време му напомняйте, че бащинството си има и своите приятни страни, а не е само сериозна отговорност. Приучете децата да го целуват за лека нощ и го карайте да ги води за риба, на игрището или на плувния басейн. Дори да е доста строг, не забравяйте, че това е от полза за децата, стига все пак ръката му да не е прекалено твърда. Дойде ли време да люлее в скута си внучета, няма да повярвате на очите си, като го видите как ги глези. Дядовците Козли идеално заместват бавачката на деца. Познавам лично един, който дори кара ролери на улицата заедно с внука си.

 Вече споменахме, че сатурновият мъж не се жени прибързано. Склонен е дълго да обмисля тази решителна и съдбовна стъпка, та да не съжалява някой ден горчиво за това. Затова повечето бракове на Козирози са здрави и дълготрайни, а в случай, че се окажат неудачни, раздялата е неминуема и безапелационна. Козирозите ненавиждат развода, но стигне ли се дотам, връщане назад няма.

Вашият сатурнов съпруг може би ще планира сексуалния ви живот по часове както пазаруването, банковите си сметки или посещенията на театър и кино. Това може да ви прозвучи твърде безчувствено, но помнете, че практичният Козел се интересува от физическата страна на любовта дълго след като другите съпрузи са преминали основно на поезия. С мъж Козирог вие ще сте застраховани срещу черни дни, самота, а също и от ударите на един грозен и враждебен свят. Всяка умна жена би оценила това. Той не е страстен любовник, който ще ви опиянява с разпалени слова и любовни погледи. Но ще ви избави от всичките ви женски страхове. Той е твърд мъж с меко сърце. Ще насече дърва, ще запали огън да ви стопли, ще седне до вас пред пламтящото огнище и нежно ще ви държи ръката. Ще минат години, ще се появят бръчките, косата ви ще посивее, но за него винаги ще си останете онова същото момиче, на което е казал някога „Обичам те.\“ Замислете се, нужно ли е да ви го повтаря и днес? Веднъж е достатъчно, стига да е завинаги.

 

Линда Гудман за МЪЖЪТ КОЗИРОГ 5.00/5 (100.00%) 1 vote