Най-скандалните забранени реклами на 2013 г.

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Редовно в страниците на Div.bg се появяват страхотни примери за добре направени реклами на един или друг продукт. Вълнуващи, смешни, понякога шокиращи, провокативни или дори плашещи, клиповете, които представяме, са категоричен пример за професионализма и креативността на съвременните рекламни експерти.

Успоредно с тези добри примери за успешна кампания обаче се случва да попадаме и на някои реклами, които, въпреки че не може да се отрече идейността им, не успяват да отговорят на всички изисквания и стандарти за допустимо или приемливо съдържание. С други думи, някои от рекламите, които сме ви показвали, са били забранени на различни места по света поради една или друга причина.

Поглеждайки назад към вече отминалата 2013 г., се сещаме с носталгия и усмивка за всички тези страхотни клипове, в които въображението на авторите им, колкото и вихрено и впечатляващо да е то, е попреминало някои граници, морални норми и т.н.

За да схванете още по-добре за какво иде реч, сме събрали най-добрите забранени реклами от миналата година на едно място.

Стартираме с майсторите на провокацията в рекламата – Durex. Още в началото на годината популярната марка презервативи разби със страхотна реклама на още по-страхотна услуга. В случая обаче става въпрос за техен клип, забранен за разпространение заради доста шокиращото си съдържание.

Mercedes пък разбиха с една крайно смешна реклама, която буквално е визуализация на виц за блондинки. Мотото „Красотата е нищо без мозък.“ обаче и сексисткото съдържание на клипа донесоха на видеото забрана за разпространение.

Коя е любимата играчка на съвременната дама? Мобилният телефон? Не и според издателите на Women’s Health Magazine, които стоят зад този клип.

Удоволствието може да има много, много катастрофални последици. Това е посланието, което е изключително дебело подчертано в този рекламен клип на неизвестна марка презервативи.

Следва още една реклама на презервативи. Този път на марката Hansaplast, които провокират с удоволствието, което доставя употребата на техните продукти и успяват по оригинален начин да се заиграят с идеята в клипа си „My mom said I could“ или „Мама каза, че може“.

Сред забранените реклами попадна и този страстен клип с кака ви Памела Андерсън, чието непристойно поведение дойде твърде много на британските власти, които заклеймиха клипа като сексистки, а не секси, както ни се струва на нас.

Отново на вълна презервативи. Този австралийски клип скандализира световната общественост преди няколко месеца и то съвсем резонно. Уви, колкото и да е оригинална една реклама, тя трябва да отговаря на някакви изисквания, а според нас тази не отговаря само на изискванията за филмите със знак (16+).

Не бихте предположили, че някой може да забрани реклама на сладолед. Може и още как. Особено ако съдържа толкова секс, колкото този клип на сладоледите Creme d’Or.

И като заговорихме за секса в рекламите. Крайностите в това поле достига не какво да е, а реклама на очила. Сложете вашите, ако искате да разберете как и защо този клип е забранен.