Декорации с флорални мотиви

36
Добави коментар

07.07.2009 г.

Мотивите, които създават асоциация с цветна градина, винаги са представлявали интерес като част от интериорния дизайн. Това е така заради техните свежи цветове и жизнерадостното усещане, което прибавят към помещенията. Няма по-добър начин да изгоните от дома си студенината на зимата от това да седнете в стая, декорирана в свеж пролетен цвят и флорални елементи. С помощта на тези мотиви можете лесно да изградите цяла цветова схема. Освен това, повечето флорални мотиви съчетават в себе си широк кръг от нюанси и цветове, което ги прави лесни за съчетаване с разнообразие от шарки, карета и райета.

Сега и Вие можете да постигнете тази атмосфера без да сте дизайнер-специалист и без да прекарате седмици в търсене на правилните комбинации. Ако желаете да създадете в дома си усещане за градинска свежест, ние Ви предлагаме няколко ценни съвета в тази насока.

• Потърсете такива флорални мотиви, които се съчетават добре с цветовете, които вече имате в дома си. Така например за един килим в тъмно зелено най-добрият избор би бил мотив, включващ свежи зелени листа. Ако пък килимът в стаята е в тъмно кафяво или пък предпочитате да създадете по-естествен вид, изберете флорален мотив в бежовата гама.

• Балансирайте силно наситените флорални мотиви с едноцветни повърхности – това се отнася в най-голяма степен за стените, подовете, покривките и завесите. Наситените цветни мотиви безспорно са изключително красиви и понякога само няколко мотива могат да променят из основи атмосферата. Ако обаче едновременно с тях използвате и едноцветни елементи, то това ще Ви даде гъвкавостта от време на време да променяте останалите аксесоари в помещението.

• Лесен начин да изградите цветова схема е да изберете фоновия цвят на флоралния мотив за цвят на стените в помещението. След това се вгледайте в мотива отново и определете основните и вторичните цветове в него. Вторичният цвят обикновено е приятен полутон, който можете да използвате при избора на килимите, покривките за леглата, декоративните възглавнички, тапицерията и первазите. Това може да бъде приятно зелено, богата охра или пък пепел от рози.

• Третият цвят, който най-често е и акцентът във флоралния мотив, е ярък и привличащ вниманието. Това може да е синьото, жълтото или например червеното. Използвайте този цвят за малките аксесоари и акценти в цялото помещение – в картините, малките декоративни кутийки, вазите, възглавничките, кантовете, седалките на столовете и прочее.

• Използвайте дизайнерския принцип на повторение, за да балансирате вида на флоралния мотив. Например, ако кувертюрата на леглото Ви е в красив флорален мотив, включете такъв и в дизайна на гардероба си, върху възглавницата на иначе едноцветния стол или пък в картина на стената.

• Внесете своя цветен мотив и в съседните помещения като боядисате стените им в нюанс, който може да се види и в мотива. И тук можете да приложите принципа на повторението – включете цветни щрихи в завесите, декоративните възглавници и/ли аксесоарите в тези помещения.

• Ще вдъхнете нов живот на тапицираните мебели, ако ги покриете с кувертюра с цветни мотиви. Бъдете сигурни, че ще се влюбите в новия вид на мебелите си. Ако не сте убедени в избора си, тогава се спрете на тапицерия в един-единствен цвят, а флоралния мотив добавете чрез няколко декоративни възглавнички.

• Килимчетата с цветен мотив прибавят цвят към интериора, но се уверете, че размерите на десена няма да бъдат в дисхармония с тези при тъканите или тапетите със същия мотив. Ако едните са с голям размер, то тогава другите трябва да са със среден или малък.

• Цветните „венци“ са един чудесен акцент за зимната градина. Внесете онези цветове, които напомнят основните и вторичните тонове.

•  Потърсете произведения на изкуството, които съдържат флорални мотиви, а след това изберете подложка или рамка в цвят, който се съчетава добре с цветната палитра на предмета.

• Можете да използвате няколко красиви панделки, за да подчертаете своите цветни мотиви.

• Порцелановите предмети с флорален мотив са един чудесен избор за масата. Под порцелана поставете покривка в един цвят или пък такава с проста шарка (каре, райе) – по този начин тя няма да отвлича вниманието от цветовете и шарките на порцелана.