Toyota разкрива кола с водородни горивни клетки и нулеви емисии на CES 2014

12
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

от Мария Малцева на 08/01/2014

Toyota ще пусне ново превозно средство с водородни горивни клетки през 2015 г. и производителят побърза да покаже на света как ще изглежда то – по време на Consumer Electronics Show 2014 в Лас Вегас. Toyota представи там два автомобила с горивни клетки – концептуалния FCV и един прототип с горивни клетки, който е в процес на екстензивно тестване и екстремни изпитания по пътищата в Северна Америка от повече от една година.

„Не се опитваме да преоткриваме колелото, а само това, което е необходимо, за да ги пуснем“, каза Боб Картър , старши вицепрезидент на автомобилните операции на Toyota Motor Sales (TMS) по време на откриването на CES, най-голямото търговско изложение в света. „Електрическите превозни средства с горивни клетки ще бъдат част от бъдещето ни по-рано, отколкото много хора вярват, и в много по-големи бойки, отколкото някой очаква“.

Макар че все още не се знае как ще се нарича превозното средство с горивни клетки, Toyota казва, че концепцията на FCV е образът на бъдещия седан от среден клас с горивни клетки, който ще пристигне на пазара през следващата година. След тестване на прототипа по пътищата в Северна Америка вече повече от една година Toyota казва още, че колата систематично осигурява пробег от около 450 км. и й трябват само три до пет минути за зареждане на резервоара с водород. Най-хубавото е, че при работата на колата тя изпуска само водна пара в атмосферата.

Публикувано в Коли