Телевизор от ново поколение

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Във високотехнологичния 21 век вече едва ли има нещо, което може да ни изненада. И все пак нека не подценяваме изобретателите, които могат да бъдат много креативни, колкото и абстрактни да ни се струват понякога предложенията им.

Най-новата изненада в това отношение са контактни лещи с функциите на виртуални екрани. Те са създадени със специална система, която проектира изображения върху очната ябълка, и позволяват на потребителите да виждат цифрови данни като например навигация, докато шофират. Официалното им представяне е планирано да се случи в Лас Вегас следващата седмица.

И ако се чудите как става това, отговорът е много просто. Потребителите виждат малки „екрани“ с информацията. Лещите обаче трябва да се комбинират заедно с очила, които са оборудвани с микро-проектори.

По-сложното устройство, както можете да предположите, са контактните лещи. Те функционират само със специален софтуер на компанията, създала този модел. Освен това системата може да работи със смартфони и преносими устройства за игри. 

През миналата година компанията създател представи прототип на изобретението си, но това, което ще излезе следващата седмица, е много по-съвършено. В момента фирмата обсъжда възможността да лицензира технологията и да предостави възможност на други компании да я доразвият с нови елементи като например аудио, сензорен контрол, контрол на движението и други глезотии.

Това е поредната крачка в усъвършенстването на контактните лещи. Напомняме, че миналата година учени от Южна Корея създадоха модел, снабден със светодиоди, с помощта на които приближаваха реални обекти. За разлика от новото предложение, което изисква очила, за да работи, тези лещи могат да се използват самостоятелно.