Остров Джост ван Дике (Jost Van Dyke)

36
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Джост ван Дике е най-малкия от четирите основни острова на Британските Вирджински острови, северната част на Вирджинския архипелаг, разположени в Атлантическия океан и Карибско море. Острова е разположен на близо 8 км североязападно от Тортола и на 8 км северно от Сейнт Джон. Въпреки че територията му е само 4 кв. мили, това приказно късче е известно в цял свят с девствената си природа, непринудения начин на живот, красивите плажове и очарователните ресторанти и барове, пръснати по плажа.

Подобно на много своите сеседи в океана и Джост ван Дике е с вулканичен произход. Най-високата точка е връх Majohnny – 321 метра.

За името на острова се носят слухове, че той е кръстен на холандски пират, който се е установил трайно на него през 17 век. Разбира се, конкретни доказателства в подкрепа на това твърдение няма. След като той е заловен през 1672 година, острова потъва в забрава до средата на 18 век, когато той се превръща в убежище за квакерите, които бягали от религиозната тирания в Англия.

Днес, Джост ван Дике се радва на многобройни посетители. Той се е превърнал в райско кътче за отдих и една от най-любимите дестинации за любителите на яхтинга.

До него може да се стигне с частни лодки или ферибот от Тортола и Сейнт Томас (през Сейнт Джон).

Най-честата дестинация е Great Harbor (или Great Harbour). Плажната ивица около залива е богата на малки барове и ресторанчета. От края на 1960-те години, бар Foxys е известна спирка за карибските моряци. В близост до White Bay се намира Soggy Dollar Bar, друг известен плажен бар на осттова.