Раздадоха наградите „Златен глобус“

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Докато България се събужда за началото на новата седмица, в Бевърли хилс  неделната вечер премина под знака на наградите „Златен глобус“.

Те се връчват в началото на всяка година в САЩ за игрални филми и телевизионни програми. Определя ги Асоциацията на холивудската чуждестранна преса. Провеждат се от 1944 година.

Седемдесет и първата церемония „Златен глобус“ бе главното събитие, с което бе открит тазгодишният сезон на червените килими.Първото за годината голямо светско събитие на холивудските звезди отличи най-добрите актьори и режисьори. 

71-то издание на приза зарадва добре познати на публиката актьори. Най-добрият в драмата е Матю Макконъхи, който грабна наградата за играта си в „Клубът на купувачите от Далас“. Леонардо ди Каприо взе приза за най-добър комедиен актьор в лентата „Вълкът от Уолстрийт“. Кейт Бланшет е отличена в категорията „най-добра драматична актриса“ за ролята си в „Син жасмин“, а Ейми Дейвис – за комедийната си игра в „Американска схема“. Филмът взе и приза в категория „комедия“. За най-добра драматична лента бе определен „12 години в робство“.

За второстепенни роли бяха отличени Джаред Лето за играта му в „Клубът на купувачите от Далас“ и Дженифър Лоурънс за „Американска схема“.

Режисьорът Алфонсо Куарон взе „Златен глобус“ за „Гравитация“.

Италианският филм „Голямата красота“ стана най-добър чуждоезичен филм, а Глобусът за най-добра анимация отиде при създателите на „Замръзналото кралство“. От телевизионните награди заслужава да се отбележи сериалът „В обувките на Сатаната“, в който бе отличен и най-добрият драматичен актьор на малкия екран – Браян Кранстън. Най-добра драматична актриса в телевизионна история стана Робин Райт за „Драматично“. Майкъл Дъглас взе награда в раздела „минисериал или телевизионен филм“.