Какво да очакваме от Google през 2014 година?

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

По всички параграфи Google се представи добре през 2013 година – започна множество проекти, увеличаваше печалбата си с всяко тримесечие, стана втората най-скъпа марка в света (оценена на 93.3 млрд. долара), пусна нови Chromebook лаптопи и затвърди водещата си позиция при мобилните OS. И тъй като новата година е вече тук, нашето внимание се насочва върху какво Google ще съсредоточи усилията си през 2014 г.

Как Google ще развива бизнеса си през следващите 12 месеца? Кои са ключовите продукти, които биха могли да променят качествено живота ни? Доколко компанията ще оправдае очакванията на потребителите си? Ще поразсъждавам върху тези и някои други въпроси, а вие се чувствайте свободни да коментирате и да споделяте вашите собствени идеи в секцията за коментари отдолу.

 

Още Google Glass модели…

 

През 2013г. при Google Glass бе отчетено сравнително добро развитие в хардуерно и софтуерно естество, като например появата на моно слушалка, разработката на диоптрична версия, както и някои добре дошли софтуерни подобрения, като поддръжка за Google Play Music, възможност да правим снимки с намигване, поддръжка за Hangouts, както и опция за директно споделяне в YouTube.

Google дори тръгна на турне в САЩ, за да позволи на обществеността да опита интерактивните очила върху себе си. Със сигурност Google ще продължи със софтуерните актуализации през 2014 година и очилата ще бъдат на щандове на магазините преди следващата Коледа. А на предстоящата I/O конференция през пролетта (май или юни) Google най-вероятно ще представи второто поколение Glass.

Разбира се, не бяха пропуснати и негативните коментари на водещи експерти, а наскоро стана ясно, че дори служителите на Google се „срамуват“ да носят интерактивните очила, защото се притесняват от реакциите на околните. Какво ще се случи… Предстои да видим, но определено Google ще продължи да развива този свой проект.

 

Стартиране на услугата Nexus TV…

 

 

Неуспехът на проекта Google TV в голяма степен бе стопиран от нежеланието на компаниите – разпространители на конвенционална телевизия, да позволят на Google да се настани в хола ни. Но въпреки това Google не се отказва от разработките и в края на 2013 г. се разпространи слух (от анонимен служител на компанията), че още тази пролет ще видим Nexus TV.

Анонимният източник сподели, че новото устройство няма да поддържа предаване на живо, което ще означава, че Google ще избегне неудобството да се опитва да се споразумее с традиционните доставчици на тв съдържание. А това е добра новина!

През 2013 г. Google стартира и малката стрийминг HDMI флашка Chromecast, която най-вероятно ще играе основна роля в бъдещата интерактивна телевизия на компанията.

 

Умен часовник от Google…

 

 

През изминалата година не спряхме да говорим за умните часовници. Samsung, Sony, Pebble, Nike Fuelband… те бяха основните играчи на пазара и сграбчиха вниманието на много хора. Но двете най-големи технологични компании, Apple и Google, не представиха свои версии на новото поколение устройства. А това естествено засили слуховете около тях и ни накара да очакваме революция през 2014 г. Революция, защото всички се надяваме, че тези две водещи компании ще открият парадигмата на умния часовник, или това, което ще го направи наистина революционен.

Една от спряганите версии на Google Smart Watch е, че той ще работи с интерфейс, подобен на Google Now, което би било по-добрият вариант от това да видим още един Samsung Galaxy Gear.

През 2013 умните часовници не станаха достатъчно популярни сред масовата аудитория, защото хората не видяха нещо, което да ги грабне. А едва ли някой би се радвал на часовник, който издържа 2 дни на батерия и би го оставил в най-неподходящия момент. Затова и 2014 е годината, в която всички очакваме нещата да се променят към по-добро.

 

Нови Nexus устройства…

 

Всеки път, когато Google пуска ново Nexus устройство, то се превръща в стандарт за Android платформата. То може и да не се става най-бързо продаваният смартфон или таблет, но Google винаги показва мобилната си операционна система в най-добрата й светлина.

Естествено няма гаранция, че Google ще пусне новите си Nexus устройства през 2014 г., но досегашната практика показва, че на всеки 12 месеца (или приблизително толкова) ние виждаме новите устройства. През 2013 видяхме нов Nexus 7 и Nexus 5, но не и нов Nexus 10, като не се знае дали Google не са се отказали от разработката на 10-инчов таблет. Продажбите на Nexus 10 не са никак розови, а в същото време пазарът на Android таблети с този размер на екрана е доста разнообразен.

Една от другите спрягани причини за липсата на нов Nexus 10 през 2013 г. са характеристиките му. Той изпревари времето си и предостави много висока изчислителна мощ, екран с ултрависока резолюция и дизайн, който все още се радва на всеобщо одобрение. Но както се казва, ще поживеем и ще видим.

 

 

Нови актуализации на Android… продължава на страница №2!