Зумба – забавление и фитнес в едно

14
Добави коментар
Avtora
Avtora

Зумба – забавление и фитнес в едно

от Ивелина Георгиева | 14.01.2014 | 12:30

През последната година зумбата стана хит у нас – практикува се от жени в различна възраст и дава невероятни резултати. Благодарение на тази нова фитнес програма жените по цял свят поддържат фигурата си и свалят килограми като същевременно се забавляват.

Танцовата фитнес програма е създадена в Колумбия през 1990 г. от хореографа и инструктора по аеробика Алберто „Бето“ Перез. Той решава да съчетае полезното с приятното като вкарва в часовете си оригинална латино музика и основни стъпки, характерни за този стил, което превръща тренировката по аеробика в час по танци.

Обикновено танцовите движения са от различни стилове – латино, салса, меренге, регетон, самба, ча-ча-ча, фламенко. С времето са добавени и други като хип-хоп, рокендрол, кънтри, фънк.

Бето Перез е един от известните хореографи на много музикални знаменитости, сред които е Шакира – запалена почитателка на зумбата. Сред любителките на новата танцова мания са първата дама на САЩ – Мишел Обама, както и Мадона.

Цялата програма е базирана на интервалното трениране – сесии с интензивно натоварване, следвани от кратки, по-спокойни периоди за възстановяване. Включени са и по-силови упражнения за повече тонизиране на мускулите. Стъпките са лесни и запомнящи се, а същевременно са достатъчно интензивни и натоварващи, за да загреят цялото тяло и всички мускулни групи.

Някои от танцовите движения често се изпълняват с гирички, което стяга мускулите на ръцете, но не тежи като изпълнение. Смята се, че за 10 тренировки се изразходват толкова калории, колкото бихте изразходили за 3 пъти повече посещения във фитнес залите, при това в съчетание с купон и страхотна музика. 

Днес зумбата се среща в няколко варианта – Zumba Gold (за по-възрастни хора), ZumbAtomic (за деца 4-12 г.), AquaZumba (във вода), Zumba Toning (с леки тежести), Sentao Zumba (с помощта на стол), Zumba in Circuit (като кръгова тренировка).

Ако ви е трудно да намерите стимул, да отидете във фитнес залата, и все още не сте запознати с ползите от тренировките по зумба, ще ви предложим няколко причини, заради които си струва да опитате поне веднъж.

1. Забавно е!

Зумба е чудесен начин да се позабавляваме и да се освободим от напрежението на работния ден. Дори за тези, които мислят, че не могат да танцуват, тренировката е направена така, че да е лесна и запомняща се. А музиката е толкова ритмична, разнообразна и завладяваща, че не ви остава безучастни!

2. Едновременно танцова и фитнес тренировка

Танците често биват подценявани спрямо натоварването, но това си остава един от спортовете, които натоварват тялото цялостно. В зумбата участват почти всички мускули и стави.

3. Съчетава кардио със силови упражнения

Зумба не е само танц. Тя осигурява страхотно кардио натоварване, което може да изгори между 500 и 1000 калории за час.

 4. Трениране на интервали

Характерно за зумбата е редуването на бързи движения с по-бавни. При тази комбинация се изгарят излишните калории и се извайва стройно тяло. Работи се върху различни групи мускули – тези на краката, дупето, гърдите, ръцете, корема. Това е идеалното физическо занимание за всички, които искат да отслабнат без стрес.

5. Няма ограничения във възрастта

Във фитнес клубовете, които я предлагат в програмата си, ще видите момичета както на по 13 години, така и жени на 30, 40 и 50 години… Зумба е подходящ спорт за всеки – както за хора, които не излизат от фитнес залите, но вече им е омръзнал този вид спортуване, така и за такива, които отдавна не са се натоварвали физически и са излезли от форма.

Открийте подходящ клуб и удобни за вас тренировки, и не се притеснявайте да опитате този различен вид фитнес. Бъдете сигурни, че всеки прекаран час зумба, ще ви донесе много настроение и усмивки, докато тренирате за здраво, красиво и стройно тяло.

 

Галерии

Топ 10 най-популярни танцови стилове

15 бързи начина да релаксираш на работа

10 неща, които не знаете за сънищата

от Avtora.com | 08.04.2015 | 10:00

Ако косата ви можеше да говори, вероятно най-напред би ви благодарила за грижите, които полагате за нея. Самият факт, че в момента четете тези редове и ще я поверите в „ръцете“ на Botanicus, свидетелства за отношението, което имате към нея.

от Avtora.com | 19.03.2015 | 15:00

Да спим голи! Точно така. Това е последната препоръка на медицински специалисти, които дори съставиха списък с най-добрите причини да изхвърлим пижамата си или поне да я събличаме, преди да си легнем.

от Avtora.com | 11.03.2015 | 14:00

Разбира се, тъмен и, разбира се, не в прекалени количества.

от Avtora.com | 06.03.2015 | 14:00

Случва се на всеки – моментно желание, силна емоция, крещяща нужда от промяна и – бум, тряс – влизане в първия фризьорски салон и излизане със сълзи в очите по останалите след нас дълги кичури коса.

от Avtora.com | 27.02.2015 | 10:00

Тъканите в гърдите остаряват приблизително с 3 години по-бързо в сравнение с останалите части на тялото.

от Avtora.com | 24.02.2015 | 10:00

Знаете ли, че моряците винаги държали ананаси на борда, за да се предпазят от скорбут? Заболяването се развивало при недостатъчно витамин C в организма, а ананасът го съдържа в изобилие.

от Avtora.com | 19.02.2015 | 15:00

Дълга опашка или бохо вълни? Каре или боб?

от Avtora.com | 16.02.2015 | 11:00

Били ли сте някога в ботаническа градина? Може би знаете, че има такава в Балчик, може би дори сте я посещавали и сте наясно за каква красота става дума с безбройните цветя, кактуси и парково
изкуство? А били ли сте някога в Прага? В този величествен,…

от Avtora.com | 05.02.2015 | 10:00

Спор няма. Човек е това, което яде.

от Avtora.com | 02.02.2015 | 15:00

Бръчките… Колкото по-рано ги приемем, толкова по-малко сълзи ще пролеем пред огледалото.