10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия – тема за Саудитска Арабия – Idi.bg

13
Добави коментар
tao
tao

В Саудитска Арабия Коранът е върховният закон и всеки съдия трябва да го тълкува консервативно. Реално не съществуват писани закони, за което и да било от изброените в тази статия забранени неща, а някои от тях дори не са споменати в Корана. Основното правило е, че всяко нещо, за което се подозира, че отклонява хората от исляма, е забранено. Вижте няколко примера за забраните в Саудитска Арабия, които ще ви изумят.

Червеният цвят на Свети Валентин

На всеки 14-ти февруари в Саудитска Арабия се повтаря един и същ сценарий – във всички магазини за цветя и подаръци изчезват червените рози, както и всички предмети с форма на сърце, а на ученичките се забранява да носят каквото и да било с червен цвят – дори шал. Целта на забраната е да се подтиснат каквито и да било желания за празнуване.

Междуполови срещи в молове и ресторанти

В много молове в  Саудитска Арабия се допускат само семейства. Под семейство се разбира или само жени, непридружени от мъж, или мъж, придружен от жени. Охраната на мола не би допуснала мъж или група мъже да влязат, освен ако с тях няма и жена. В ресторантите обикновено има две отделения – едно за семействата и едно за мъжете, с които няма жена. В Макдоналдс, пък, има две опашки, отново подчинени на гореспоменатата логика.

Кината

Кината са забранени в Саудитска Арабия. Според моралната полиция, кината предоставят възможност на мъжете и жените да се смесват безконтролно, което би могло да доведе до неморални извънбрачни актове. По тази причина много от местните жители пътуват до Бахрейн, за да ходят на кино и да пият алкохол.

Свинското

В Саудитска Арабия е забранено да се яде свинско месо. Нещо повече, тук дори е забранено да се внася свинско месо. Според ислямската религия всяка храна, която влиза в страната, трябва да е „халал“ – позволена от религията. Смята се, че внасянето на свинско месо осквернява територията на страната, в която се намират двете свещени за мюсюлманите джамии.

Музикалните училища

Музиката не е забранена в Саудитска Арабия, но музикалните училища са. Според повечето религиозни хора ислямът забранява музиката и по тази причина на много обществени места тя не е желана. Въпреки това тук се развива богата ундърграунд култура, изобилстваща от рок банди и концерти, скрити далеч от очите на религиозните организации.

Жените и спорта

За известен период са били разрешени фитнес салоните за жени, докато Религиозната полиция не ги забранява завинаги. В женските училища и университети няма физическо възпитание, което е и причина за липса на професионален женски спорт. Международния олимпийски комитет заплаши Саудитска Арабия с наказание за това, че никога не е изпращала жени спортистки, в отговор на което Саудитският олимпийски комитет изпрати две момичета, едното от които е израсло и тренирало в САЩ.

Всички други богове

В Саудитска Арабия е незаконно да демонстрираш религиозна принадлежност, различна от исляма. Забраната се простира дори върху лични вещи като Библията, например, както и символите на християнството, като кръстове и разпятия. Всичко това се прави с цел да се ограничи разпространението на чуждите религиозни идеи сред мюсюлманите.

Работещите жени

На жените не се позволява да работят голяма част от традиционно мъжките професии. Повечето жени работят в сферата на образованието и здравеопазването. Съществуват компании, които си позволяват да наемат жени, като едно от изискванията е те да покриват лицето си, докато са на работа.

Жените и пътуването

В Саудитска Арабия жените не могат да пътуват сами, без специално пълномощно. Забраната важи за всички жени до 45 години. Много мъже дават пълна свобода на жените си да пътуват и да напускат страната, но по-религиозните виждат в това опасност от неморални действия и затова не позволяват на жените да напускат къщата, да не говорим за страната.

Жените зад кормилото

На жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират. Ако мъжът няма възможност да закара жена си на работа или където и да било другаде, той трябва да наеме шофьор. Причината за тази забрана е да се ограничи самостоятелното излизане на жените, както и евентуалното откриване на лицето по време на шофирането.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1863 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност