Полезно ли е прясното мляко за възрастни хора?

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Голяма част от хората губят способността си да пият прясно мляко още преди да навършат 10 години. Причината е в неспособността им да храносмилат лактозата в млякото. Тази неспособност се появява, защото ензимът лактаза (lactase-phlorizin hydrolase) се произвежда само докато трябва да се хранят с мляко, а по-късно спира да се произвежда от тялото. Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата до съставните й две части – глюкоза и галактоза.

Дори и да звучи странно, преустановяването на производството на лактаза не е някакво отклонение от нормата, а начинът, по който би трябвало да се случват нещата.

Някъде около 10 000 години пр.н.е. всички хора са били неспособни да преработват мляко и някъде по това време около днешна Турция е започнала да се появява генетична мутация, позволяваща на определени индивиди да храносмилат лактозата и в зряла възраст.

Тази мутация се е разпространила сравнително бързо и в днешна Европа над 80% от населението я притежава, като в някои популации клони към 100%. Въпреки това глобално над 2/3 от хората са с лактозна нетолерантност.

Какво се случва, ако продължим да пием мляко и след като вече не произвеждаме ензима лактaза?

Липсата на лактаза причинява лактозна ферментация в дебелото черво, тъй като лактозата остава неразградена. Там млечната захар става източник на храна за различни бактерии. По-просто казано, млечната захар не се храносмила и просто се разваля в корема, като причинява множество неприятни симптоми:

подуване на стомаха;
газове;
болка в стомаха;
диария;
повръщане.

Симптомите обикновено се появяват от 30 минути до 2 часа след консумацията на мляко. Признаците са често срещани при най-различни стомашно-чревни разтройства и могат да бъдат погрешно свъзразни с лактозна нетолерантност, но ако се появяват всеки път, когато пиете мляко, е силно вероятно това да е вашият случай.

Лактозна нетолерантност може да се диагностицира правилно само чрез провеждането на клинични тестове. Но много добър подход, чрез който може да проверите за лактозна нетолерантност, е да спрете всички млечни продукти и да наблюдавате дали в състоянието ви има подобрение.

Как може да заобиколим лактозната нетолерантност?

Много преди да са се замисляли над този проблем, с помощта на природата хората са открили начини да заобикалят неспособността за храносмилне на мляко. Когато млечните продукти ферментират, процесът използва голяма част от лактозата и ги прави по-лесни за усвояване.

Често хора, които получават горните симптоми от прясно мляко, се справят отлично с киселото мляко. Има сирена като пармезана, които зреят над 2-3 години, при което изгубват почти цялата лактоза в тях.

Можете да прочетете повече за традиционните млечни продукти в статия „Традиционна обработка на мляко и млечни продукти“. 

Да спрем ли изцяло млякото?

Ако сте от хората, които вече са установили, че млякото не им влияе добре, но въпреки това се колебаете дали да спрете да пиете мляко, имате три варианта пред себе си:

Да пиете много мляко, да се чуствате много зле и да рискувате здравето си.
Да пиете по-малко мляко от предимно ферментирали източници и да се чувствате зле по-рядко.
Да спрете млякото и всички негови производни и да се чуствате отлично.

Последният вариант не бива да ви притеснява, тъй като няма да се лишите от незаменим нутриент в диетата си. Всъщност при правилно хранене и суплементация няма да усетите липсата на млечните продукти и ще се чуствате много по-живи и енергични. Съветвам ви да опитате да се лишите от прясно мляко за известно време, за да разберете сами дали то ви влияе добре или не.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Йордан се занимава с персонално трениране и хранително консултиране. Принципите, които следва в живота и в работата с хора се основават на идеята, че всичко, което правим, е взаимозависимо. Стремежът му е развитие, знания и умения в тренировките, храненето и духа едновременно.