Биоинженери създадоха първото светещо растение

6
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Биоинженери създадоха първото светещо растение 17.01.2014Публикувано в: Технологии

Растението „Старлайт Аватар“, светещо на тъмно (вляво), и на дневна светлина (вдясно). Снимки: Bioglow

Американски биоинженери създадоха първото светещо растение, като въведоха гени от биолуминисцентна бактерия в генома на декоративен саксиен тютюн.

Компанията „Биоглоу“ вече продава първите отгледани от нея светещи растения и приема заявки за следващи партиди. На дневна светлина „Старлайт Аватар“ изглежда съвсем обикновено. Но на тъмно то излъчва мека светлина, която от компанията сравняват със звездната.

На биоинженера Александър Кричевск и колегите му отнело няколко години да създадат прототип на растението. Резултатите от научните изследвания на Кричевск били публикувани още през 2010 г., но едва през декември миналата година „Старлайт Аватар“ влиза в продажба.

Учените се опитват да създадат светещо растение от 30 години насам. “Старлайт Аватар“ не разчита на бои и не трябва да се облъчва с ултравиолетова светлина, за да се задейства излъчващия светлина механизъм. 

Най-подходяща за растението е температура от 25 градуса Целзий без пряка слънчева светлина, която може да го увреди само за няколко дена. То е саксиено и не трябва да се изнася на открито, а жизненият му цикъл е 2-3 месеца. Светоизлъчващият код, създаден от учените, не може да бъде предаден на други растения.

В природата съществуват около 20 вида независимо еволюирала биолуминисценция – в светещи гъсеници, сепии, морски дяволи, бактерии и др. За „Старлайт Аватар“ американските биоинженери използвали гени от морски бактерии, възпроизвеждащи светещия им механизъм в хлоропластите на растението. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!