Павел Станчев ще е новият изпълнителен директор на bTV

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Павел Станчев по времето когато беше изпълнителен директор на „Нова тв“

© Цветелина Белутова

bTV Media Group има нов главен изпълнителен директор, който ще управлява българския бизнес на Central European Media Enterprises (СМЕ). Павел Станчев ще заеме официално позицията на първи февруари. Досегашният изпълнителен директор Вики Политова ще напусне в края на месеца, за да се заеме с други дейности.

Станчев определя назначението си в bTV като предизвикателство. „Ще използвам цялата си енергия и опит, за да засилим водещата позиция на bTV Media Group на телевизионния пазар в България“.

Председателят на управителния съвет на bTV и главен изпълнителен директор на СМЕ, аргументира назначението с опита който има Станчев в управление на медийни компании. „Огромният му опит с медийни компании в Централна и Източна Европа, и особено в България, е идеална предпоставка за да продължи традицията на bTV като лидер на пазара“.

Павел Станчев има над 20-годишен медиен и телевизионен опит в Централна и Източна Европа. От 2013 година е главен изпълнителен директор на Антена Югоизточна Европа и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна Гора и Словения. От 2004 до 2008 г. е главен изпълнителен директор на „Нова тв“ в България. Бил е също изпълнителен директор на HBO Румъния, RTL – Хърватска и Канал Д Румъния.

Рокадите в CME

Рокадите в най-гледаната телевизия в България са любопитен елемент от една много интересна картина на медийния бизнес в региона и ролята на на Central European Media Enterprises на него.

През лятото на миналата година американската медийна и филмова компания Time Warner получи разрешение от Европейската комисия да придобие CME, част от която е и bTV Media Group.

Time Warner влезе в CME през 2009г., а през 2012г. увеличи дела си до 49.9%. В момента (и по силата на споразумение, което изтечe в края на юни 2013) заради издадените различни видове акции управленският контрол на CME все още се държи от нейният основател – милиардера Роналд Лаудер. Целта на Time Warner е да увеличи контролното си участие, като решението на ЕК от миналата година беше една от нужните стъпки, за да се случи това. Филмовата компания обаче така и не се възползва от това свое право и това което правеше до края на миналата година, бе да проучва състоянието и възможностите на медийния пазар в Централна и Източна Европа. През ноември няколко новинарски сайта съобщиха, че Time Warner със съгласието на СМЕ обмисля продажба на Nova TV в Хърватия и Pop TV в Словения.

Причината за това решение са разочароващите финансови резултати на СМЕ в двете страни. До сделки обаче така и не се стигна.

Амбициите на Antena

През миналата седмица стана ясно, че гръцката медийна компания Antenna Group планира да купува медии в Източна Европа. За тази цел според Financial Times компанията е назначила мениджър, който ще трябва да проучи какви са възможностите за закупуването на телевизионни канали и продуцентски компании в региона. С тази задача е натоварен Пийт Смит, бивш президент на NBC Universal International, който има заслуги за разширяването на американския медиен гигант на присъствието му извън САЩ.

Antenna е една от най-големите медийни компании в Гърция и беше собственик на „Нова телевизия“. Тя иска да проучи възможностите за навлизане на медийния пазар в Турция, Полша, Румъния и Унгария. Според новия мениджър, отговорен за бъдещите придобивания, рекламните пазари в тези страни ще се подобрят. „Усещането ми е, че вече сме видели дъното на рекламните пазари в тези страни. Вече има реални възможности за закупуване, изграждане и инвестиране в активи, което е начинание за смели“, коментира пред Fiancial Times.

Antenna притежава активи в тв канали, радиостанции, издателска къща, развиваща няколко списания, и в звукозаписна компания. Въпреки че през последните години на рецесия в гръцката икономика компанията е понесла срив в рекламните приходи, се счита, че разполога с достатъчен капитал, след като продаде българския си канал „Нова тв“ през 2009 г. за впечатляващата тогава сума от 620 млн. евро на шведската компания MTG.

През последните години Antenna не е била пасивен играч и вече е инвестирала в няколко тв канала в региона. Това са Prva Televizija в Сърбия и Planet TV в Словения. Миналия месец тя придоби серия от музикални телевизионни и радиостанции в Румъния от немската медийна компания ProSiebenSat.1.

Според финансови и медийни анализатори назначаването на Пийт Смит в гръцката компания е знак, че тя се готви да ускори експанзията си в Източна Европа и се интересува от платена телевизия и производството на съдържание.

Интересът на Antenna е много възможно да се съсредоточи върху бизнеса в Европа на американската медийна компания Central European Media Enterprises (CME) (компанията, собственик на bTV Media Group), чийто основен акционер е Time Warner. През октомври СМЕ оповести, че нетните приходи на медийната група за периода юни – септември са намалели с 4.3 млн. долара (3%), а за деветте месеца от началото на годината – с над 65 млн. долара (12.6%). Това показват отчетите, публикувани на официалния сайт на компанията.

CME имаше нетен дълг в размер на повече от 800 млн. долара от септември и работи в България, Хърватия, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. През октомври един от изпълнителните директори на компанията, заяви в конферентен разговор с инвеститори, че всички инструменти за намаляването на задлъжнялостта не са изключени, включително продажбата на активи.

Нека слуховете започнат сега

Заявеното намерение за експанзия на Antenna в региона (финансирано основно с парите от продажбата на българската Nova), заедно с възможността CME да продават някои от станциите си и фактът, че новият изпълнителен директор на bTV е работил за гръцката компания в България със сигурност ще предизвикат слухове, че е възможна сделка за промяна на собствеността на най-голямата българска телевизия.

Тези факти обаче са прекалено косвени, за да се твърди подобно нещо сериозно. Ако CME се освобождава от активи, то българската собственост вероятно ще е един от последните варианти. bTV е лидер на местния телевизионен пазар, а стратегически за американската компания има повече смисъл да се освободи от канали в по-слаба позиция и да оставят тези, които носят стабилни приходи. Освен това назначаването на представител на евентуалния купувач преди сключването на сделка би било много неочакван ход.