Орешарски отвръща на Сашо Диков

14
Добави коментар
maman9
maman9

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски не пожела да разкаже виц на водещия Сашо Диков в ефира на Нова телевизия.

Той се опрадва с това, че не е бил предупреден предварително, че трябва да подготви: „Следващият път, г-н Диков. Ще подбера тематичен виц“, обеща той.

Още в началото на едночасовото си интервю с него Диков го похвали, че се слави като изкусен разказвач на анекдоти.

В опит да предразположи премиера, водещият му разказа вица за него, който в началото на годината взриви социалната мрежа „Фейсбук“: „Лятото на 2014-та. Орешарски, вече безработен и следствен, се цанил за плашило на един бостан. След три дни дините напуснали бостана…“.

Самият премиер призна, че не го е чувал и го коментира с усмивка така: „Орешарски никога не може да е безработен, това е нереалистично“.

Нямам спомен за решение на Министерския съвет през всичките 8 месеца, откакто съм премиер, което да е в разрез с моите разбирания. Така отговори премиерът Пламен Орешарски на въпрос на Сашо Диков в ефира на „Нова телевизия“.

Не всички решения са били перфектни, но обществени неизгодни решения не са били взимали. Премиерът призна, че все пак решенията в пенсионната система са спорни. Той иизтъкна и аргументите „за“, и тези „против“ замразяването на реформата в системата.

„Половината министри са лично мои номинации, другите са консултирани с двамата партийни лидери на БСП и ДПС. Абсолютна лъжа е, че не съм знаел имената на част от тях. Никой не ми е бил наложен, всички съм ги приел аз чисто формално“, каза министър-председателят.

Той призна, че познава банкера Цветан Василев, шеф на Корпоративна търговска банка, от 90-те години и се е срещал много пъти с него. Откакто е министър-председател се е виждал веднъж с него, без да уточнява по какъв повод.

Премиерът поясни, че не иска да коментира разцеплението в БСП и действията на Георги Първанов с неговото движение АБВ: „Това са вътрешнопартийни въпроси“.

Пламен Орешарски призна, че изборът на технология за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ се прави без търг. Изборът на строител обаче ще е с търг, каза той. Не се съгласи с мнението на Сашо Диков, че американската компания „Уестингхаус“ е избрана, „за да се харесаме на САЩ“. Орешарски поясни, че изборът й е удачен, защото в сектора е нужна диверсификация.

„Не мога да кажа колко ще струва сега, ще зависи от много фактори“, каза премиерът за новия блок на „Козлодуй“.

Проектът „Белене“ не е рестартиран, защото в момента се води арбитраж (както е известно, руската компания „Атомстройекспорт“ съди НЕК за неустойки заради прекратяването на проекта). „Не е добре да се оповестяват публично информации около централата“, подчерта премиерът.

„Никога не съм гледал на неодобряващите кабинета, като на крайни опоненти. Ние сме различни, но ние сме едно, трябва да дискутираме. както и да влизаме в детайли“, каза премиерът по отношение на протестите. Той каза, че през цялото време на демонстрации срещу неговото правителство той не бил чул искания. „За мен трудните моменти се измерват не само с нестабилната обстановка, а с реформите. Те са необходими в доста сектори, но има много работа от донастройване на системите, за да могат да работят. Системите не работят достатъчно добре и достатъчно ефективно“, обясни Орешарски.

„Заемите, които изтеглихме, са за покриване на дълга. Този въпрос се поставя сега по политически причини. Голяма част заеми се взимат всяка година, те са за погасяване на друг дълг. Уверявам хората, че миналата година опозицията нададе голям шум от 1 милиард заем дълг, който ни трябваше, за да погасим друг дълг. Заемите, които изтичат в падеж тази година как да ги финансираме? Да намалим пенсиите ли?“, попита премиерът.

Орешарски призна, че върховенството на закона у нас не е на нивото, на което биха искали да го видят чуждите инвеститори. Той избегна въпроса защо досега няма нито една крупна корупционна схема. „Това би означавало да коментирам други власти“, каза той.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели