Истинската история на “Вълка от Уолстрийт”

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Джордан Белфорт. Ако това име все още не ти говори нищо, ще трябва да направиш нещо по въпроса, брато.

Наричат го Вълка от Уолстрийт. Убийствен тип с нюх за продажби. Мартин Скорсезе направи уникален филм, базиран на живота му – The Wolf of Wall Street.

В този материал ти разказваме историята му.

По едно време бил много беден и женен. Събрал обаче пари, стискайки зъби, и създал фирма със седалище в Лонг Айлънд. Кръстил я “Стратън Оукмън”. С двадесет човека и малък гараж, Джордън основава конкурентоспособна доларова империя, която слага в малкия си джоб пикочите от Уолстрийт. Няколко месеца по-късно Белфорт има безбожен начин на живот, който включва дрога, коли, яхти, реактивни самолети и пичета с големи цици и сладки дупета, които миришат на розмарин, но и служат за повърхност, на която се реди кокаин.

Уви, малко по-късно замъкът от пари се срутва и Белфорт губи всичко. Жена му го напуска, а той отива в затвора с “Аман от курвенски номера” на уста. След като прекарва повече от две години зад решетките, Белфорт издава книгата “Вълка от Уолстрийт”. Книгата се разграбва като топъл хляб, а Мартис Скорсезе решава да направи филм по нея. Ние го гледахме (б.а. – има го в Замунда с идеално качество) и така решихме да се поразровим в лайната на Белфорт, които имат зелен цвят и много царевица във формата на коефициенти, лихви и комисионни.

Кой е Джордан Белфорт?

Джордан Белфорт е израснал в Лонг Айлънд, Ню Йорк, и произхожда от еврейско семейство с прилично възпитание. А ти кво си помисли, че не е от еврейско семейство ли?

Преди да започне работа в брокерска фирма, Белфорт продава разхладителни напитки по плажовете. След като отива в колеж, разбира, че не това е пътят към богатството. Негов приятел, Кени Грийн, го кани да работят заедно и да продават месо. За отрицателно време Белфорт става топтърговец, но парите не валят на пачки и това го кара да напусне и да отиде в някаква си фирма “Инвестор Център”, където да продава акции за няколко пенита. Белфорт обаче втрещява всички и събира тлъста сума пари, които влага в нова фирма, която сам създава. Кръщава я “Стратън Оукмън”, останалото е история.

Наркотиците

В първата си книга – “Вълка от Уолстрийт” (б.а. – Белфорт по-късно пише и “Залавянето на Вълка от Уолстрийт”) Белфорт описва с мъчителна подробност навиците си към лекарствата и наркотиците. Новоизлюпеният богаташ върви ежедневно по пътища от кока и екстазита, което в крайна сметка води и до неговото падение.

Метакуалон (седативно-хипнотичен наркотик, който ебава майката на централната нервна система) е причината Белфорт да види бяла светлина и портите на Свети Петър няколко пъти, но за щастие не пуква. Под влианието на този наркотик, той качва дъщеря си Чандлър в свръх бързия си Мерцедес и излиза на задна през гаража, като не е сложил дори предпазни колани. Резултатът – дето се вика бил е като кьорав кон у гробища – троши всичко, даже и скъпарския дувар пред гаража. 24 часа по-късно съпругата му Надин иска развод. Овчата тя. Как ще го остави в такъв тежък момент, бе?!

Разкош

От последен етаж от небостъргач в Манхатън, където живее, до луксозно имение в Лонг Айлънд, голямо колкото Южния парк в София, Вълка имал всичко. Сега също има бая пари с тия книги и семинари, които води, ама го дава по-скромно.

256-метровата яхта е само бижу в неговата колекция от глезотийки, които карат женските крака да се отварят автоматично. В последствие яхтата става на трески край бреговете на Италия. Белфорт е супер гъзар, който харчи яко, за да пробва от всичко. Партитата, които плаща за своите служители, са също мега, като разходите по тях стигат до няколко милиона долара. Смятай тоя какъв рожден ден си прави!

Красивата съпруга

Надин Белфорт е втората съпруга на Джордан, за която се жени след като напуска първата си Денис. Надин е супермодел с красиво тяло и златно руса коса, която може да накара всеки мъж да се погуби, за да я има. Това пишат колегите от сп. “Бизнес инсайдър”. Въпреки проститутките и чукането на всякаква женска паплач, тя била до последно до своя съпруг до момента, в който той я запраща с воле по стълбите в дома им под влианието на наркотиците. Капакът пък е постъпката с Мерцедеса и дъщеря му, за което вече стана дума. След развода тя се жени за адвокат и се мести в Калифорния с двете деца на Белфорт.

Добра работа

Белфорт е имал усет към успеха. Остави настрана многобройните измами с инвеститорите, но благодарение на него една от най-емблематичните модни компании “Стив Маден” процъфтява. Той убеждава съдружниците си, че тази фирма ще ги направи богати, както и става, макар че в началото никой не му вярва. И както казахме, Вълка се оказва прав.

Бизнесът

Хората, работили за “Стратън”, са били бесни до безобразие, отвинтили болта, но и високо мотивирани да направят абсолютно всичко за някой и друг долар отгоре. Белфорт не иска да наема доказани брокери или такива, които са добре образовани, защото те знаят прекалено много. Вместо това наема хора със средно образование – разни там келеши от шивашки техникуми и техникуми по механизация. Наема тийнейджъри, които искат с едно щракване на пръстите да направят големите пари и да бъдат лоялни до гроб на Вълка. Той успява да ги зомбира, за да работят като машини и за себе си, и за него. Човекът е лидер.

Хората на Белфорт празнували винаги като за последно. Разните там проститутки в офиса и сексът в тоалетната били в реда на нещата. Като ходили на ресторант успявали да сринат всичко със земята, след което Белфорт плащал за това, но не му пукало, защото неговите пичове били разпознаваеми, а и карали служителите на “Лемън Брадърс” и “Беър Стърнс” да изглеждат като некви сдуханяци.

Тоталното самоунищожение

В месеците преди да го хванат от ФБР, Белфорт е бил на тръба, демек, че нищо не е ставало от него. Една от най-откачените истории от книгата му е, когато е решил да пробва едни вълшебни хапчета от Швейцария. Взел едно, но не подействало баш-баш. Така че глътнал още няколко. Знаел, че го подслушват, а искал да говори нещо важно с един от неговите, така че взел колата и отишъл да първия платен телефон. И точно тогава хапчетата подействали.

Белфорт си спомня само, че паркирал пред къщата си, жена му го видяла и го питала защо мерцедесът е така смачкан. После дошли куките и го арестували. Оказало се, че не е оставил неблъсната кола по пътя за вкъщи. Обрал и няколко пътни знака.

 Арестът

Белфорт често изпирал пари в Швейцария по различни канали, работейки с различни поставени лица. Резко обаче хванали един от тях и всичко започнало да се срива. ФБР агентите скоро дошли пред вратата му и му сложили белезниците.

За да излезе от затвора, Белфорт се съгласил да сътрудничи и да изиграе ролята на ухо, Цецо Цветанов да чете. Издал няколко приятели, с които работил, повличайки още хора в помията. Даже ги записал с подслушвателни устройства. Предал ги, но спасил собствената си кожа. Тва не е готино, но няма как да го пропуснем.

Ушенце

Без да го учат нашите от ДАНС, Белфорт ебал майката на близо 100 човека. Изпял ги пред прокурора и пред ФБР. Империята била така направена, че всеки възможен долар се изпирал по схема, която ако не се разкрие от създателя й, няма как да бъде хваната даже и от специалисти като Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски. Аман от специалисти, брато. Какво щеше да стане, ако Белфорт беше направил всичко това в България? Щеше да стане евродепутат или да го назначат на консулска служба.

Въпреки цялата помощ, която Вълка от Уолстрийт оказва на ФБР, все пак го осъждат на 4 години затвор, от които излежава едва 2 и половина при облекчен режим. Платил и 110 милиона долара глоба. Кожодери.

Съдбата обаче отново му подала ръка и само след седмица в истински затвор с убийци и изнасилвачи, Белфорт бил преместен в затворническо общежитие с тенис корт, библиотека, фитнес, сигурно и дискотека е имало, но никога нема да ни кажат. Точно там Белфорт бил вдъхновен и мотивиран от актьора Томи Чонг да напише книга. Така чичо ти Джордан започнал да чете разни там новели, за да разбере точно как се пише.

Изкуплението

Днес Джордан Белфорт е различен човек. Или поне така казва старият Джорди. Живее в Лос Анджелис, за да бъде близо до двете си деца. Моментално след излизането си от затвора, той започнал да пише книгата “Вълка от Уолстрийт”. По нея Мартин Скорсезе прави филма си, но ще те открехнем, че има още един филм, базиран на живота на Вълка – The Boiler room. Под всякаква критика е.

Говори се, че в момента Джорди не е толкова богат, колкото преди и не може да си позволи много неща, но само той си знае. Това е живият пример, брато, че всичко е възможно – да станеш номер едно и да паднеш под нулата.