Идеи за малката спалня

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

За разлика от кухнята и хола, където постоянно нещо се случва, спалнята е място за интимност, почивка и сън. Затова не е нужно стаята да е толкова голяма и широка. Вижте няколко полезни идеи за малката спалня.

Цветовете на малката спалня

Цветовете на малката спалня са светли и успокояващи, така че с тяхна помощ помещението не изглежда толкова тясно. Идеална е неутралната гама – от снежно бяло до светлосиво, бежово във всичките му пясъчни нюанси, кремаво, екрю. С тези цветове лесно може да обзаведете спалнята в какъвто стил искате, тъй като подхождат както на минималистичните и модерни тенденции, така и на романтичния френски стил.

Ако пък искате нещо по-колоритно за настроение, тогава може да избирате между пастелни тонове на лилавото, розовото, синьото. Идеално решение са и светлият нюанс на кораловото, бледозеленото или комбинацията между светложълто и бяло.

Вижте също: Идеи за малката баня

Обзавеждане и декор на малката спалня

Малката спалня не разполага с излишно място, затова обзавеждането трябва да е функционално, сведено до няколко основни мебели. Примирете се, че леглото няма да е толкова голямо, колкото винаги сте искали, но има удобни и красиви модели в по-компактна „опаковка“.

От списъка с възможности отпада и кръглата спалня – причината е, че с прави линии много по-лесно може да оползотворите мястото около леглото, отколкото ако се чудите как да заобиколите извивките. Забравете и за спалните с рамки и завеси, характерни за тропическия или ренесансов стил, защото конструкцията само ще ви заема от площта.

Добро решение за малката спалня е легло тип персон и половина – подходящо както за един човек, така и за двойка.

Останалата част от стаята ще заема гардеробът. Съветваме ви да покриете вратите му с огледала като изпитан трик, за да направите стаята оптически по-просторна. В малката спалня няма място за библиотека или скрин, но затова пък може да монтирате малка етажерка на стената и да си купите легло с ракла или голямо чекмедже.

Вижте също: 7 предимства на малкото жилище

Помислете как може да използвате мястото около таблата на спалнята. Например, може да монтирате П-образен шкаф, който да върши работа едновременно като нощно шкафче, място за съхранение на спално бельо и кърпи и на етажерка за книги и снимки.

В случай, че стаята е малка, но пък има високи тавани, тогава възползвайте се от ситуацията и направете импровизиран втори етаж с помощта на раздвижена конструкция, при която в долната част е разположен гардеробът, а над него е спалнята (задължително с парапет).

Що се отнася до декора – без тъмни и плътни завеси, без претрупване с вещи, без хаос. Изберете кръгло или овално килимче, което да сложите пред леглото за повече уют. Декорирайте със светло перде, за да пропуска повече светлина. Добавете цвят и настроение с интересно спално бельо.

20.01.2014/ Христина Спасова