Jack Ryan: Shadow Recruit – Том Кланси според Кенет Брана, или теория на шпионажа

0
Добави коментар
Avtora
Avtora

Jack Ryan: Shadow Recruit – Том Кланси според Кенет Брана, или теория на шпионажа

от Валерия Стефанова | 04.02.2014 | 14:00

Задължителните съставки на добрия шпионски екшън са заплетен сюжет, харизматични актьори и добри каскади. В Jack Ryan: Shadow Recruit (Джак Райън: Теория на хаоса) всички те са налице. Лентата е вдъхновена от книгите на Том Кланси (Tom Clancy) и режисирана от брилянтния Кенет Брана (Kenneth Branagh).

Нека да започнем от Том Кланси. Признат за майстор на шпионските трилъри, световноизвестният американски писател е автор на солидно количество бестселъри, както и на поредицата романи, в които главно действащо лице е Джак Райън. Творбите му са екранизирани многократно. Един от абсолютните фаворити сред филмовите интерпретации на романите му е отличеният с „Оскар“ за ефекти The Hunt for Red October (На лов за Червения октомври). В него, освен Алек Болдуин (Alec Baldwin) в ролята на Джак Райън, играе Шон Конъри (Sean Connery). След Болдуин в ролята на Джак Райън влиза и Харисън Форд (Harrison Ford) в Patriot Games (Патриотични игри) и Clear and Present Danger (Реална опасност). И трите споменати екранизации са от деветдесетте години. През 2002 година Джак Райън отново се появява на екран в The Sum of All Fears (Всички страхове), този път в изпълнение на Бен Афлек (Ben Affleck). Така стигаме до Jack Ryan: Shadow Recruit. Между него и останалите екранизации по романите на Кланси обаче има няколко съществени разлики. Филмът на Брана не е използвал като основа конкретна книга от поредицата, а действието е пренесено в наши дни. По тази причини „вдъхновен от романите на Кланси за Джак Райън“ е най-подходящото определение за него.

Доколко ще допадне на феновете на американския писател няма как да определим, защото свободните интерпретации (били те и добри, както е в случая) винаги предизвикват полемики. Онези от вас, които просто искат да гледат добър шпионски екшън, няма да останат разочаровани. Основните причини за това са две – Кенет Брана и Дейвид Коп. Коп е сценарист със солиден опит и доста отличия. Във филмографията има касови заглавия като Jurassic Park (Джурасик Парк), Mission: Impossible (Мисията: Невъзможна), Spider-Man (Спайдърмен), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull и Angels & Demons (Ангели и демони). Освен това той е сценарист и режисьор на брилянтната екранизация по Стивън Кинг Secret Window (Таен прозорец) и щурата комедия на Робърт Земекис (Robert Zemeckis) Death Becomes Her. Колкото до Кенет Брана, Jack Ryan: Shadow Recruit може и да не е филмът, който ще му донесе „Оскар“ (въпреки че никога не се знае), но пък и съвсем не е изненадващо, че се е заел с подобен проект. Все пак само преди три години режисира Thor. И въпреки че разнообразието в режисьорските му проекти не може да се сравнява с това в ролите му, явно е склонен да експериментира.

Визията на Jack Ryan: Shadow Recruit определено печели от този факт. Ако се абстрахираме от зрелищните каскади и шпионската интрига, остава един много красиво заснет филм с прекрасна музика. Другата причина да харесваме Брана е безспорният му актьорски талант. В случая ще го видите в класическа злодейска роля – харизматичен зъл гений, впечатляващо образован и с изкривен, но искрен идеализъм в идеите си. И на шега, и не съвсем няма как да отчетем факта, че руските злодеи говорят приличен руски – нещо, което рядко се случва в американските филми и в повечето случаи е показателно за качествата им. Ролята на Джак Райън е поверена на Капитан Кърк, иначе казано – на Крис Пайн (Chris Pine). Споменаването на персонажа му от Star Trek и Star Trek Into Darkness със сигурност ви е помогнало да се сетите за кого точно става дума. Без да го сравняваме с останалите актьори, които са влизали в ролята на Райън, можем да кажем, че Пайн се справя доста добре.

Към актьорския състав на Jack Ryan: Shadow Recruit се присъединяват още две интересни имена – Кевин Костнър (Kevin Costner) и Кийра Найтли (Keira Knightley), на които са поверени ролите на шефа и на бъдещата съпруга на Райън. Историята е, меко казано, мащабна. Джак Райън, първоначално просто талантлив студент, се записва в армията и е тежко ранен. Докато се възстановява, е вербуван да работи за ЦРУ като анализатор. Въпреки че не е оперативен агент, му се налага да води двойствен живот и никой от близките му не знае с какво се занимава всъщност. Дори годеницата му смята, че е просто финансов анализатор.

Когато Джак разкрива сложна схема, чиято цел е да срине американската икономика, всичко се променя. Налага му се не само да се изправи пред неочаквани предизвикателства, но и да замине за Москва, за да изпълни задача, която изисква умения, доста различни от анализирането на цифри, а от успеха му зависят страшно много неща.

 

Галерии

Skyfall – официална премиера в Берлин

Skyfall (007 Координати: Скайфол)

Star Trek Into Darkness

от Avtora.com | 18.04.2015 | 21:30

Неусетно едно малко момче се превърна в истински мъж.

от Avtora.com | 18.04.2015 | 19:30

Списание Playboy подреди стоте най-сексапилни българки!

от Avtora.com | 18.04.2015 | 10:00

Радостта на един млад татко!

от Avtora.com | 17.04.2015 | 20:00

За пореден път се убеждаваме колко страхотна е Мегън Фокс (Megan Fox).

от Avtora.com | 17.04.2015 | 14:30

„Щастлива съм, че имам възможността да правя това, което обичам“, заяви Нели Петкова в студиото на bTV, където коментира живота си в Америка и участието си в концерта на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд.
Грандиозното събитие ще се състои на 25 април 2015 г….

от Avtora.com | 17.04.2015 | 09:30

Култовият американски актьор от сериалите Baywatch (Спасители на плажа) и Knight Rider (Среднощен ездач) – Дейвид Хаселхоф (David Hasselhoff) – се опита да счупи интернет с най-новото си музикално видео.

от Avtora.com | 17.04.2015 | 08:00

На 16 април 2015 г. се състоя едно от най-очакваните от феновете на Star Wars (Междузвездни войни) събития – Star Wars Celebration.

от Avtora.com | 16.04.2015 | 17:00

Kanye West и Брадли Купър са на кориците на списание Time, което ни разкрива кои са най-влиятелните хора за тази година. Музикантът и актьорът оглавяват класацията в своите категории.

от Avtora.com | 16.04.2015 | 14:00

„Обичам да участвам цялостно в нещата, които правя“, заяви Сантра в студиото на bTV, където представи най-новия си проект „Не ми убивай кефа“. Парчето е в дует с Криско.

от Avtora.com | 16.04.2015 | 13:00

След няколкомесечно затишие група Rebelites прави силно и изпълнено с настроение завръщане с новия клип към парчетo Unite. Видеото, дело на фотографа Александър Михайлов, е семпло, минималистично и забавно.