Днес+ :: Учени откриха нов вид речен делфин в Бразилия

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Учени откриха нов вид речен делфин в Бразилия

24.01.2014 10.27

За пръв път от 1918 г. насам учени открих в Бразилия нов вид речен делфин, който е застрашен от изчезване, съобщи PLoS One.

Речните делфини живеят в бразилските реки Амазонка, Ориноко и Арагуая.

Амазонка и Арагуая са се сливали преди около 2 милиона години, но сега почти напълно са изолирани една от друга.

Томас Хрбек от Държавния университет на щата Амазонас (Бразилия) и неговите колеги са анализирали ДНК и особеностите на строежа на телата на два вече известни вида делфини от Амазонка и са ги сравнили с обитателите на Арагуая, пише vesti.bg.

Благодарение на получените данни те са доказали, че последните са нов вид.

Той е бил наречен Inia araguaiaensis (Арагуайски речен делфин).

Резултатите от генетичен анализ са показали, че популацията на арагуайските и амазонските делфини се е разделила преди повече от 2 милиона години.

Учените се опасяват за бъдещето на новия вид заради еднообразието на геномите на делфините в популацията, заради нейната малобройност и ограничената зона на обитание, която се простира на дължина на 1500 километра.

Според изчисленията на учените в Арагуая има около 1000 делфини.

Те са застрашени от селскостопанската дейност на човека и от строителството на бентове на ВЕЦ.

Речните делфини са един от най-редките видове гръбначни животни, които са заплашени от изчезване. Арагуайският е първият вид речен делфин, откриван през последните почти 100 години, откакто бе описан китайският речен делфин, смятан за първото китоподобно, изчезнало от лицето на Земята в резултат на човешката дейност, припомня РИА „Новости“. /novinar.bg

Днес+