Проф. Иван Ценев: Бира в комбинация с цигара причинява рак на устната кухина.

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Съставките на бирата отмиват предпазния слой, който всеки от нас има в устата си, и това позволява на катрана, вдишан чрез цигарения дим, да полепне по-лесно по лигавицата. Затова се счита, че цигарата, специално в комбинация с пиво, е сред основните фактори за появата на рак на устната кухина сред млади и по-възрастни. Това разказа един от най-добрите лекари, в специалност уши, нос и гърло у нас проф. Иван Ценев. Специалистът, който ръководи УНГ клиниката в столичната болница „Царица Йоанна,“ извещна още и като ИСУЛ, е категоричен, че онкологичните заболявания, свързани с устната кухина, езика и гърлото в последното десетилетие бележат изключителен ръст и се подмладяват. Проблемът е доста сериозен и съществен, защото при младите хора най-често ракът се развива много остро и много бързо.

Клиниката разполага с 80 легла и със всички необходими специалисти. Това я издига на едно от добрите европейски нива, допълва още професорът. Той обаче признава за необходимостта от още един спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата. Към момента единственият кабинет, който преглежда по спешност през нощта, се намира в ИСУЛ. „Ние преглеждаме по 90 души на нощ, това е убийствено, няма никаква добра лекарска практика, а просто отбиване на номер,“ споделя д-р Ценев. По норматив на всеки от пациентите трябва да бъдат отделени по 20 минути за преглед. Когато за едно дежурство обаче нужда от спешна помощ имат 90 души, се оказва, че максималното време, което може да бъде отделено за всеки от тях, е под 7 минути. „Поемаме също така пациенти от Северна България, както и от Южна – чак от Благоевград. И след като идват от страната, това са изключително тежки случаи,“ допълва оториноларингологът. По думите му заради множеството закани и заплахи от страна на тези пациенти, е необходимо спешният кабинет да се охранява и от полицай. „Освен това е нужно да има и един регистратор, който да вписва пациентите, защото към момента дежурният специалист изпълнява функцията и на регистратор и не му остава никакво време,“ подчертава проф. Иван Ценев.

В интервю за предаването „Най-добрите лекари“, той посочи и нуждата от подмяна на някои апарати. „В момента в клиниката на единия анестезиологичен апарат, с който работехме доста интензивно, изгоряха платките и той се превърна в невъзстановим. Фактически, той е и доста възрастен, на 25 години, но все още държеше и ние се радвахме. Сега обаче, за съжаление, ще отправяме искания към различните ведомства за отпускане на един такъв апарат по спешност, защото в противен случай не можем да работим нормално,“ разказа проф. Ценев.

Това обаче е само проблемът на клиниката, но не и проблема на нацията. Проблемът на нацията е, че застарява, което до някаква степен води и до повишаване на онкологичната заболеваемост. Между 70 и 80, например, са пациентите с рак на езика, които годишно преминават през Клиниката по уши, нос и гърло годишно, показва справка. При тези пациенти преживяемостта е изключително ниска, защото заболяването влошава храненето.

„Този тип онкологични заболявания винаги късно се маркират и късно се диагностицират. Освен това болните неглижират началната симптоматика и смятат, че това е нещо, което ще им мине. Голяма част от тях често пият по една – две ракии допълнително, за да изгорят болката, и мислят, че въпросът е решен. И когато дойдат при нас, състоянието им е такова, че вече нищо не може да се направи. Затова, ние, специалистите по уши, нос и гърло, обръщаме внимание именно на превантивната дейност – колкото се може по-малко злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Всеки казва – това на мен няма да се случи. За съжаление обаче разводът понякога се случва и в най-добрите семейства,“ изтъква още специалистът.

По темата за децата, които се раждат с увреден слух, проф. Иван Ценев посочи, че те трябва да бъдат диагностицирани до два дни след раждането. За целта е необходимо във всички родилни отделения, в които има повече от 100 раждания годишно, да има по един апарат за изследване на слуха, а пък родилните отделения с по-малко раждания – да бъдат задължени да изпращат майките с децата за изследване в други здравни заведения.

Не са малко и родените здрави, които на по-късен етап от живота губят или увреждат слуха си. Главната причина за това, според специалиста, са външни фактори. Основните сред тях са продължително пребиваване в много шумни среди.

„Имахме проучване за слуха на диджейте и хората, които посещават дискотеките. Както знаем, там шумът е около 130 децибела и наистина резултатите от изследването показаха, че при тези хора се наблюдава понижение на високите честоти. Ако е само намаляване на слуха, не е нищо, но при тези пациенти беше налице поява на един високотонален шум, което води до лоша разбираемост. Безспорно, това няма да стане на първата или втората година, след като въпросният човек се е посветил, примерно на диджейството, но проблемът е, че подобни увреждания засягат и хора, които работят в автомобилната индустрия, в металургията,“ разказа оториноларингологът. Той допълни, че често се поставя въпросът ако в един момент тези специалисти напуснат средата, в която работят, дали ще има с какво да се занимават, след като вече са с увреден слух. Препоръчва се за всички, които работят на толкова шумни места, да правят почивките си в тихи среди. От друга страна е необходимо силата на всички музикални устройства, които се използват чрез слушалки, да бъде ограничена, убеден е проф. Ценев.

Той припомни, че някога немският учен, открил туберкулозния бацил – Роберт Кох, е предрекъл, че ще дойде ден, в който човечеството ще трябва да се бори срещу шума така, както някога се е борило с туберкулозата.