Телескопът „Хершел“ откри вода на мини-планета в Слънчевата система

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Церера (долу вдясно) е единствената планета-джудже в Слънчевата система. Изображение: ESA/ATG medialab

Учени, работещи с телескопа „Хершел“, направиха първото потвърдено откритие на водна пара на най-големия астероид и единствената планета-джудже в Слънчевата система – Церера. 

Изследователите смятат, че от повърхността й периодично се изхвърлят струи от водна пара, когато части от заледената й обвивка се затоплят от слънчевите лъчи.

Церера се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер и е с диаметър 950 километра. Поради размерите си обикновено се класифицира като планета-джудже, защото е по-голяма от астероид и по-малка от конвенционална планета.

„Това е първият случай, в който по неоспорим начин се открива вода на Церера, а и на обект в астероидния пояс въобще. Това е доказателство, че на Церера има ледена повърхност и атмосфера“, казва Майкъл Кюперс, водещ автор на научната публикация. 

Учените споделят, че откритието идва в удачен момент, тъй като сондата „Доон“ е на път към планетата-джудже и се очаква да пристигне там през пролетта на 2015 г. Апаратът ще даде възможност отблизо да се изследва повърхността на космическото тяло.

„‘Доон’ ще картографира геологията и химическия състав на повърхността с висока разделителна способност, с което ще се разкрият процесите, водещи до изхвърлянето на газ“, казва Керъл Реймънд от екипа работещ със сонда.

През миналия век Церера беше известна като най-големия астероид в Слънчевата система. Но през 2006 г. Международният астрономически съюз реши да промени класификацията й на мини-планета именно поради големината й. 

Учените смятат, че Церера е със скално ядро, покрито с дебела обвивка от лед. Според изчисленията, ако този лед се разтопи, получената вода ще е повече от всичката вода на Земята. (Източник: NASA/Jet Propulsion Laboratory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!