Какво е езотерист и как да се предпазим от шарлатани – Edna.bg

13
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

От както свят светува се говори за магии, свръхестествени сили и същества, врачки, чародейци, ясновидци, астрология, нумерология и какво ли още не.

Едни ги отричат, други искрено им вярват, трети си четат хороскопа и не му отдават никакво значение. Дали някой ще приеме, че има нещо повече от видимото и материалното в нашия свят или не, зависи от самия него.

От друга страна обаче, със сигурност на всеки му се е случвало да попадне на смугла „врачка“, която да иска да му гледа на ръка и още от съседния тротоар да вика, че „ти предстои голяма радост, како/бате! Дай 5 лв да я отключа!“, както и всички са попадали на забавните телевизионни предавания, където различни титулуващи се за екстрасенси „гледат“ на зрителите по телефона.

За катерицата Беатрис дори не искам да отварям дума.

На повечето хора искрено им се иска да могат да надникнат в бъдещето си, за да намерят отговори на въпроси, които силно ги вълнуват, да разберат как ще изглежда животът им, да решат накъде да поемат  на житейския кръстопът, да се излекуват по чудодеен начин…

Затова и често се насочват към така наречените „гледачки“, „ясновидци“, „феноменални лечители“ и врачки, или пък търсят отговорите в картите Таро или в звездната им карта.

За да се предпазим от измами обаче и да се спасим от шарлатани, трябва да знаем малко повече за сложния свят на свръхестественото.

Ели Загорова

Реших да се срещна с Ели Загорова, която най-лесно мога да представя като езотерист, за да направя ориентацията в света на магията малко по-лесен.

Ще се постарая да предам разговора ми с Ели максимално безпристрастно и всеки сам за себе си да си вади заключения.

Като начало държа да подчертая, че това е една модерно изглеждаща млада дама, много различна от образа на леко лудата леля с кърпа на главата, тежка очна линия, огромни обеци и евентуален златен зъб, която вари кафе в джезве и хвърля боб.

Относно това, с което се занимава, тя обясни, че е езотерик – това е човек, който не контактува с духове, не вика демони, а има познания задълбочени познания във всички езотерични науки – астрология, нумерология, диагностика чрез Кабалла, таро, Питагорови числа и т.н.

Най-общо може да се обясни така – светът се дели на микро и макрокосмос. Душата – енергийното ни тяло, е микрокосмосът, а макрокосмосът е онова, което ни заобикаля и често е невидимо за нас.

Връзката между двете неща се осъществява чрез чакрите. Ели помага именно за това – да засилят сетивността си, връзката с макрокосмоса.

Изрично подчертава, че не осъществява контакт с отвъдното, тъй като според нея това е прекалено рисково и е възможно част от енергията от другия свят да остане на нашия и да навреди на човека, да му причини кошмари, съновидения и т.н.

Също така тя подчертава, че този, който пророкува, не може да лекува и обратното – лечителите не трябва да предсказват бъдещето. Това е и едно от нещата, по който бихте познали измамата.

Относно шарлатанството, тя споделя, че в гилдията на езотеристите има морален кодекс и йерархия.

Три са важните неща, за които трябва да внимавате, когато сте решили да се насочите към езотерист, и това са – време, пари и начин на контакт.

Пет минути не са достатъчни за проникване в ауричното поле на човека.

Също така това не може да се случва от разстояние, а задължително при личен контакт.

Относно парите – според моралния кодекс в тяхната гилдия, не би трябвало да се работи с ценоразпис и най-вече да се взима от човека повече, отколкото той може да даде.

Ели споделя, че когато имаш тези възможности, трябва да ги използваш за добро.

Също така три са и линиите, по който един човек може да получи подобни свръхестествени дарби – по кръвен път, наследствено (както е при нея самата), при феноменално събитие (катастрофа, операция или друг инцидент не се смята за феноменална случка) и след поклонение на свети земи.

За Ванга, например, се знае, че като малка е била понесена от силна върхушка – природно феноменално събитие, и е била захвърлена надалеч. Когато след това се е събудила, е била сляпа и е имала дарбата. Инцидентите не са феноменални и не могат да отворят третото око.

Ели споделя, че Ванга ѝ е голямо вдъхновение и модел.

Относно шарлатаните сред езотеристите, Ели разкрива, че неумелите и неуките хора могат да напакостят сериозно, ако се опитват да правят магия, било то и за добро.

След като човек знае, че има заложби, трябва да ги развива професионално, да мине курс на обучение, да минат поне 4-годишен цикъл на подготовка и постоянно да се обогатява, като чете и се интересува от новите изследвания.

Ели Загорова разказва, че в последно време е много модерно човек да е духовен и да си мисли, че има специални свръхестествени способности и да се втурва да чародейства.

Тя се надява, че занапред тези науки, които се наричат „псевдо и които тя и други като нея владеят, ще стават все по точни и признати.

На въпроса ми дали е вярваща, тя твърдо казва да и споделя, че в последните години се увлича по индуизма.

Гледането на ръка (хиромантия) е било практикувано още в Древна Гърция

„Бог е един, но има много имена“, споделя Ели.

Също така разкрива, че някои от най-силните ѝ пречистващи ритуали са с икони и винаги, когато човек иска да си направи амулет за закрила, тя препоръчва да е църковен (осказва, че ангели хранители има). Не препоръчва африканските амулети, понеже според нея са нож с две остриета.

Относно това, за какво отиват хората при нея и какво очакват, тя споделя, че най-честите въпроси съвсем логично са за любов.

Споделя още, че човек не трябва да върви срещу съдбата си, но може да ѝ повлияе до 30%.

На въпроса ми дали казва всичко, което вижда, на клиентите си, тя отговаря, че знанието понякога може да бъде в голяма тежест, но се старае хем да не плаши хората, хем да не им спестява неприятните неща.

Ако някой „гледач“ ви казва само хубави и фантастични неща, че ще ви се случат, то може би ви заблуждава.

Относно това дали може да надникне в собственото си бъдеще, с споделя, че чрез Питагоровите числа може да види свои предстоящи пътувания или силен период в професията, но любовта остава скрита.

Също така казва, че предпочита да се разтоварва на свети места извън България, тъй като тук вече е станала доста популярна и почти навсякъде среща познати, които искат да ѝ зададат някой въпрос за бъдещето си.

Нямаше как да не попитам човек като Ели Загорова каква ще бъде 2014-а година. Тя ми отвърна, че това ще е годината на изпитанията.

Като се сложи фокуса върху България, може да се каже, че предстоят промени и че тези, които искат с мързел или по нечестен начин да успеят, няма да сполучат.

Ще бъдат възнаградени хората, които се борят честно и неуморно.

Най-голямо ще е изпитанието за влюбените – 2014-а година ще е тест за двойките. Ако успеят да устоят изпитанията и да останат заедно, ще бъдат заедно за цял живот.

Относно прословутото гледане на кафе, Ели споделя, че това е древна арабска магия (тя казва още, че магията идва именно от Арабския свят), но в нея не може да се търси конкретика във времето – тоест, не се знае това, което се вижда, кога изобщо ще се случи, а за пророкуването е важно да се поставят времеви ограничения („ще ти се случи еди-какво-си до еди-какъв-си период“).

Ако сте решили, че искате да надникнете в бъдещето си, то първо се замислете дали наистина си заслужава да знаете какво ви очаква там и дали самите вие сте готови за това знание.

Аз самата все още предпочитам изненадите на съдбата