Безопасно ли е да се пият билкови чайове по време на бременност? видяна 1342 коментари 0

12
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Може да e объркващо да следвате всичко, което трябва и не трябва да приемате по време на бременност.

Подобно на повечето бременни жени и вие вероятно искате да сте наясно кое е полезно и кое не е за бременността ви.

Знаете, че кофеинът трябва да се избягва и затова сте решили да го замените с чай. Но безопасно ли е да пиете билкови чайове по време на бременност?

Билки и бременност

За съжаление няма много информация по отношение на безопасността на приемът на билки по време на бременност. Препоръчва се да се избягват приема на билки по време на бременност, тъй като не е много ясно до колко е безопасно. Не е имало достатъчно изледвания как се отразяват билките на бременността.

Четете още: Смехът лекува грип най-добре

Билкови чайове, безопасни ли са за пиене?

Някои съветват да се избягват билковите чайове по време на бременност, а други дори ги препоръчват. Преди да пиете билков чай, първо си направете собствено проучване. Повечето чайове, които може да намерите във всеки хранителен магазин – мента, лимон, джинджифил, най-вероятно са безопасни да се приемат по време на бременността, но не в големи количества.

„Чайове за бременни”

Има някои чайове на пазара, които са специално направени за бременни жени. Все пак няма достатъчно информация дали са безопасни да се приемат по време на бременност. Преди да пиете какъвто и да било чай, най-напред се консултирайте с лекаря си.

Безопасен ли е зеленият чай?

Зеленият чай е друг популярен чай, за който бременните жени се чудят дали е безопасен. Ако сте решили да пиете зелен чай вместо кафе, имайте предвид, че той не се счита за билков чай и не е без кофеин.

Има спор дали е безопасно да се пие по време на бременност. Има и известни доказателства, че ззеленият чай може да намали усвояването на фолиевата киселина. Тя е важна по време на бременност за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при раждане. Бъдете предпазливи с прекалената консумация на зелен чай.

Чай от листа на малина

Може би сте чували, че чаят от листа на червена малина спомага за тонизиране на матката и я подготвя за раждане. Не са доказани ползите от този чай, но някои дори насърчават приема му в края на бременността за да се насърчи раждането.

По-добре е да избягвате чай от листа на червена малина в началото на бременността, защото той стимулира маточните контракции.

Не всички чайове са безопасни по време на бременност. Затова преди да приемате какъвто и да било вид, то първо се консултирайте с лекаря си, дали е безопасно.

Четете още: Здравето на детето зависи и от възрастта на бащата