Интериора на банята | Любопитно за банята | Безплатни блогове от Log.bg

14
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Интериора на банята
12 Юли 2009 / 07:26  |  Автор: bania  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Технологии

,
Бизнес

,
Лични

,
Арт

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Информация
,
Полезно

Банята е станала задължителна част от всяко жилище само преди стотина години. Но днес, едва ли има човек, който да може да си представи дома си без нея? Тя е това спокойно кътче от жилището ви, където можете да се отпуснете почти като в спа-курорт… За да ви е наистина приятна всяка една минута, която прекарвате във вашата баня, е необходимо интериорът и да съчетава удобство, практичност и не на последно място – да радва окото. При това трябва да се съобразите, както с размера на помещението, така и с финансовите си възможности.

Вечната класика или смел модерн

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите цвета. В избора си е необходимо да разчитате не само на собствения си вкус, но да спазите и няколко важни изисквания. Желателно е цветът на банята да е в хармония с цветовете в дома ви, като цяло. Специалистите съветват да се използват пастелни тонове: бежово, синьо, розово.  В този случай, оформлението на интериора в банята ви ще е подчинено на никога не остаряващата класика. Тънки линии, фини детайли, позлата – всичко това ще ви помогне в създаването на наистина царска атмосфера.

Все пак, ако намирате класиката за банална, може да оформите вашата баня и в стил модерн. В този случай, интериорът и трябва да е ярък и цветен, като карнавалът в Бразилия! Не бива да се страхувате да импровизирате: стените може да са в различни цветове, може да използвате различни комбинации на материалите, изобщо, в основата на всичко трябва да е еклектиката – принципът на съчетаване на несъчетаемото.

Сърцето на банята – ваната

Изборът на вана, зависи изцяло от вашия вкус. В днешните магазини може да се намери почти всички, което сте в състояние да си представите: вана в пълна дължина, ъглова вана, такава с хидромасаж и т.н. Разнообразие има и в цветовете – от класическото бяло до авангардното черно. Само не забравяйте, че цветът на ваната трябва да се съчетае с този на мивката, а и на тоалетната чиния, ако тоалетната не е в отделно помещение.

Ако размерът на вашата баня не позволява монтирането на вана, тогава помислете за душ-кабина – те също се намират в изключително разнообразие.

Мебелите за баня

Но банята – това не е само вана, душ или душ-кабина. Трябва да направете пространството в нея максимално функционално. Различни рафтове и шкафове могат да придадат уникален вид на банята ви. За целта може да купите, както готов комплект мебели за баня (обикновено включва мивка-шкаф с чекмеджета, огледало и шкаф за стена), така и да изберете модулни мебели, чрез които да създадете сами желания от вас интериор.

Материалът, от който ще са направени мебелите, също зависи единствено от вашите желания. Може да се спрете на мрамор (за баня в римски стил), на дървесина (сега дървото се обработва по специални методики и понася влагата доста добре) и на пластмаса (тези мебелите са леки и лесни за употреба).

Осветление и аксесоари

Светлината в банята е особено важна. За това е добре в допълнение към осветителното тяло на тавана, да поставите подходящи лампи и над огледалото и мивката.

Достойният завършек на интериора на вашата баня, без съмнение са огледалата и различните малки аксесоари. Добре е, ако имате възможност, да поставите две големи огледала: едно с увеличаващ ефект, което да използвате при бръснене и грим, и едно обикновено в цял ръст. Ако, обаче, това не ви е възможно, поставете едно голямо добре осветено огледало над мивката.

Малките аксесоари за баня ще ви избавят от търсенето на места за кърпи, сапун, четка за зъби и др. С тях, обаче, трябва да сте много внимателни – подберете само най-необходимите и не забравяйте, че трябва да са съобразени с цялостния интериор на банята ви.

Източник : www.zaneya.com

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!