Най-северно разположените забележителности в света – тема за Светът – Idi.bg

23
Добави коментар
tao
tao

Може би сте се чудили кое е най-северното летище в света. Или къде на север могат да се видят коралови рифове. А може би се чудите къде на север могат да се видят пингвини, които се срещат само в южното полукълбо. Вижте отговорите на тези и други въпроси малко по-нататък в текста, за да научите още интересни неща за света около нас.

Най-северен хабитат на палми – Франция

Смята се, че палмата е нещо, което може да се види само на тропически остров или в пустинята, но има около 130 разновидности, които виреят извън тропическия пояс. Палмите Chamaerops е единствената от тях, която може да се види в натурално състояние в континентална Европа. Нейният хабитат обхваща основно югозападните зони на Европа и северозападните части на Африка. Те са най-северно растящите палмови дървета в света, като най-северната точка, на която могат да се видят, е Hyères-les-Palmiers, на средиземноморското крайбрежие на Франция и на италианския остров Капрая, който се намира недалеч от крайбрежието на държавата.

Най-северен аеропорт – Канада

Летище Alert е най-северното летище в света. То се намира в канадската провинция Нунавут, на малко повече от 800 километра на юг от Северния полюс. Управлява се от Канадския департамент за национална сигурност.

Най-северен коралов риф – Норвегия Може би правите асоциация с коралите с топли морета и океани недалеч от Екватора, с гореща Австралия или най-малкото с южните части на света. Оказва се обаче, че коралови рифове има и на север, като най-северната точка, на която можете да ги видите, се намира до крайбрежието на Норвегия. Рифът е с дължина малко повече от 30 километра и с широчина 3 километра.

Най-северно разположена гора – Русия

Гората Лукунски е най-северно разположената гора в света. Всъщност единственото дърво в тази гора е вид лиственица, даурска лиственица, но в тайгата в Сибир могат да се видят доста други растения, около 260 разновидности, както и доста бозайници и птици. Гората е част от тайгата, а не от тундрата, като отделни дървета растат на над 5 метра височина. Лукунски е част от по-голям горски масив, който се простира на няколко стотин километра в посока юг.

Най-северно разположена джамия – Русия

Джамията Nurd Kamal се намира в Норлиск и е най-северно разположената джамия в света. Конструкцията е в турски стил, с минаре и централен купол на сградата. Тя е построена от татарски мюсюлманин, който е част от 50-хилядната мюсюлманска общност в Норлиск и който я е кръстил на баща си.

Най-северен университет – Норвегия

Университетът в норвежкия град Tromsø е най-северният университет в света. Той е създаден през 1968 г. и отваря врати през 1972 г. Той е един от осемте норвежки университета и е основен център за развитие на науки в сферата на екологията.

Най-северна столица – Исландия

Рейкявик е най-северната столица в света. Градът се намира в югозападната част на островната държава, на брега на залива Faxaflói Bay. Населението на Рейкявик е около 120 000, а в цялата област живеят повече от 200 000 човека.

Най-северна туристическа атракция – Северен полюс

Лагер Барнео е ледена база, която се изгражда ежегодно сравнително близко до Северния полю. За първи път е изграден през 2002 г. и е спонсориран от Руското географско общество. Базата стои през целия април, а до нея може да се стигне на ски, с кучешки впряг или с хеликоптер, като всяка година тя се мести. От 2008 г. лагерът е уникална туристическа атракция. Базата трябва да се разрушава и изгражда ежегодно заради движещите се арктически ледове.

Най-северно функциониращо селище – Норвегия

Селището се намира на архипелага Свалбард, на остров Спитсберген. То се нарича Ny-Ålesund и е на полуостров Brøgger в Kongsfjorden. То е част от Норвегия, заедно с целия архипелаг. В момента постоянното население на градчето е не повече от 35 човека, всички от които работят в една от научните станции, Норвежкия полярен институт. През топлите месеци хората в градчето нарастват до 120, тъй като идват още научни работници за временна дейност.

Най-северна колония на пингвини – Галапагос, Еквадор

Галапагоският пингвин е ендемичен вид за островите Галапагос, тоест не се среща никъде другаде по света. Той е единственият пингвин, който живее толкова на север, по-точно единственият, който живее в натурална среда на север от Екватора.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2833 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност