Дневникът на мама

12
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Как да разпознаем грипа?

Обикновено заболяването е с внезапно начало – рязко повишаване на температурата, често с разтрисане, силна отпадналост, болки по мускулите и ставите, главоболие, болки в очните ябълки, дразнене в очите и в гърлото, суха кашлица. Този остър стадий обичайно трае 3-5 дни, но напоследък се наблюдават и форми с по-затегнато протичане и по-продължителна фаза на изявена клинична картина (7 и дори 10 дни). Разбира се, срещат се и форми, при които заболяването отминава за 1-2 дни, но тогава често е възможно да се касае за друг тип вирусно заболяване.

След острия епизод, ако не настъпи усложнение, постепенно температурата спада и болният започва да се възстановява. При много от пациентите този възстановителен период може да се проточи десетина и повече дни със симптоми на отпадналост, бърза уморяемост, безапетитие, „подкашляне”.

При всички случаи, ако се стигне до поява на симптоми на грип, трябва да се обърнете към специалист.

Как да разпознаем усложненията от грипа?

Ако симптомите на грипа се задържат повече от 5 дни или след период на кратко подобрение настъпи ново повишаване на температурата и обостряне на симптомите, трябва да се следи за евентуално настъпили усложнения – най-честите усложнения са бронхит, пневмония, отит, синуит (при по-големи деца и при възрастни).

Как се лекува грипа?

При разгърната картина, лечението трябва да бъде под лекарски контрол.

Контролиране на температурата

При повишаване на температурата се активират клетките на имунната защита. Това са клетките, които унищожават вируси и бактерии. Активирането им, включително производството на повече такива клетки, е естествена реакция на организма. Мерките за свалянето на температура при стойности до около 38.5 пречат на тази естествената реакция на организма да се справи с болестта. Затова следва да говорим за контролиране на повишената температура до стойности под 38.5, а при бебетата – под 38 градуса.  Повече за температурата тук.

С VISIOMED®, ИЗМЕРВАНЕТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА Е ЛЕСНО, БЪРЗО И ТОЧНО

Visiomed® революционизира традиционните методи за измерване на температурата с разработването на инфрачервена безконтактна технология, с която предлага комфорт, незабавен резултат, перфектна хигиена и гарантирана точност.

Термометрите ThermoFlash® LX – 361T и LX – 360T измерват температурата на тялото от разстояние 5 до 8 см за по-малко от една секунда. Бързи и точни, просто ги насочвате към дясната темпорална артерия на слепоочието и получавате незабавен резултат – без контакт, безболезнено и сигурно.

LX-361T
Уникална технология за безконтактно измерване чрез инфрачервени лъчи, само с насочване към дясната страна на челото на разстояние 5 до 8см. Измерването става за по-малко от секунда, чрез кръвообращението през темпоралната артерия. Този метод е много хигиеничен, тъй като избягва всякакъв директен контакт с пациента, а при бебета и малки деца няма нужда да се събличат или дори да се събуждат.

Клинично изпитана в болници технология
Запаметява последните 32 измервания. Включени са 2 батерии AAA.
Незабавно измерване на температурата
Цветна индикация на измерената температура
Гласова функция
Френски, Английски, Испански, Немски, Холандски и Италиански
Лесна употреба, само един бутон за три различни режима на измерване: на тялото, на повърхности (на храна, течности), на въздуха в помещението
Не е необходима настройка: предварително калибриран уред
Отчита температурата веднага и без докосване; 

LX-360

Уникална технология клинично изпитана в болници
Незабавно измерване на температурата
Лесна употреба, само един бутон за три различни режима на измерване: на тялото, на повърхности (на храна, течности), на въздуха в помещението
Не е необходима настройка: предварително калибриран уред

Производител:

Вносител:

ИВЕНТАС ЕООД
ОФИС И ШОУРУМ
София 1700
бул. „Симеоновско шосе“ 130
тел.: , 955 5116
моб.: 0899 183350
факс: 02 955 5119
e-mail: [email protected]
web: http://www.iventas.bg

Информация:
https://www.facebook.com/IVENTAS.BG

Карта:

Имуномодулатори и имуностимулатори, съобразени с възрастта на пациента

Такива са ехинацея, черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.

Пчелните продукти имат доказан противовирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Използват се както за профилактика на вирусни инфекции и грип, така и за лечението им и за по-бързо възстановяване. За профилактика се препоръчва редуването на различни имуномодулиращи препарати, съобразени с възрастта на детето. Следва да се има предвид, че при деца под 2 години не се препоръчва да се използват пчелни продукти заради риска от алергизация, както и спиртни извлеци (тинктури) – заради съдържанието на алкохол. За деца се препоръчва да се дава ехинацея във вариант на глицеринов извлек.

Овлажняване на въздуха, промивки на носа, справяне с хремата

Повече за вирусните ринити – тук.

До две години, бебетата дишат основно през носа. Затова е много важно поддържането на перфектна хигиена, за да се избегнат всякакви инфекции и други усложнения:

• Запушеният нос и хремата, затрудняват дишането, бебето спи лошо и яде по-малко. Почистването на носа на бебето с аспиратора Babydoo:• Ще предотврати вторични инфекции (бронхиолит, отит),• Ще улесни съня на бебето• То ще се храни по-добре• Почистването на носа на бебето от секрети му позволява да суче по-добре

Ново поколение аспиратор за почистване носа на бебето
MX-ONE• Лесен за употреба• Меко автоматично засмукване• 25 контейнера за секрета за еднократна употреба• 3 типа хипоалергенни накрайника, според възрастта на бебето• Батерии

Първият аспиратор за нос с дифузер за физиологичен разтвор
MX6-ONE• Ново поколение електронен аспиратор за почистване на носа на бебето• Дифузер за физиологичен разтвор• Лесна употреба• Почиства носа за няколко секунди• Меко автоматично засмукване• 25 контейнера за еднократна употреба• 3 типа хипоалергенни накрайника, според възрастта на бебето• Стерилни 5ml шишенца за физиологичен разтвор• Батерии

Производител:

Вносител:

ИВЕНТАС ЕООД
ОФИС И ШОУРУМ
София 1700
бул. „Симеоновско шосе“ 130
тел.: , 955 5116
моб.: 0899 183350
факс: 02 955 5119
e-mail: [email protected]
web: http://www.iventas.bg

Информация:
https://www.facebook.com/IVENTAS.BG

Карта:

Облекчаване на кашлицата

Наличието на кашлица може да бъде сигнал за усложнение.

Какво да правите при кашлица, вижте тук.

Подходяща диета

Рецептата е по-лека храна и повече течности. Детето не трябва да се насилва да се храни, но е важно да се дават настоятелно течности, защото високите температури могат да обезводнят организма.

Препоръчва се приемането на сурови плодове и зеленчуци и соковете от тях.

Не случаен е фактът, че болният загубва апетит – така организмът се стреми да освободи сили и енергия за борба с болестта.

Много почивка и сън

Децата са много по-чувствителни към сигналите на тялото си. Когато едно дете не се чувства добре, то само търси почивка и сън. Вслушвайте се в неговите потребности.

Препарати против грип

Подходящите за всеки конкретен случай препарати може да назначи единствено лекарят, след като прегледа болния. Не подценявайте консултацията с педиатър в никакъв случай, той може да прецени и риска от усложнения, както и кога инфекцията прераства в бактериална и дали се налага прилагането на антибиотик.

Както лекарите непрекъснато предупреждават, вирусната инфекция не се влияе от антибиотиците и прилагането им само може да утежни състоянието на болния. Дори напротив –  затруднява организма с преработката на субстанция, която не му е необходима и която в добавка нарушава чревната флора.

  ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ
ОСЦИЛОКОКЦИНУМ, пилули в еднодозова опаковка

KАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ
За 1 доза от 1д пилули:
        Anas barbariae, hepatis et cordis         extractum 200K…………….0.01 ml
Помощни вещества: лактоза, захароза.

 ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМАПилули в еднодозова опаковка.

Противопоказания
Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества.
Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

– Пациентите с редки наследствени състояния на непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция или захаразно-изо-малтазна недостатъчност не трябва да приемат това лекарство.
– Ако след употреба на продукта симптомите продължават или състоянието се влоши, да се преоцени лечението.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействиеНе са провеждани проучвания за взаимодействията.

Фертилитет, бременност и кърмене
Не се очаква неблагоприятен ефект по време на бременност и кърмене, тъй като системната експозиция е пренебрежимо малка.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машиниНяма наблюдавано въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.

Нежелани лекарствени реакцииНяма съобщения за нежелани лекарствени реакции.

ПредозиранеНеприложимо.

  ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА
Терапевтичните показания на този лекарствен продукт се основават на традиционната хомеопатична употреба на неговите съставки.

  ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

Списък на помощните вещества
Захароза, лактоза.

Несъвместимости
Неприложимо.

Срок на годност
5 години.

Специални условия на съхранение
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Данни за опаковката
Картонена кутия съдържаща 6 еднодозови опаковки от 1g.

Повече информация:

Контакти:
София 1408кв. Южен паркбл. 28,вх. А, ет. 3, ап. 6тел.: 02/ 963 2091; 02/ 963 0906факс: 02/ 963 4500уеб сайт: www.boiron.bg

Карта:

Виж голяма

Хомеопатични препарати

Един от начините да се тушират неприятните симптоми, придружаващи разгърнатата картина на грипа е с приема на комбинирани хомеопатични препарати за това състояние (т.нар. специалитети). Такъв специалитет например е Парагрип, от който се приемат по 2 таблетки за смучене на всеки час, като приемите се разреждат при подобрение. Малките деца могат да приемат таблетките, разтворени в малко вода.  Хомеопатичната комбинация, заложена в Парагрип, съдейства за намаляване интензитета на симптомите и по-бързо възстановяване на пациента. Парагрип е подходящ при протичане на вирусната инфекция с главоболие, болки в мускулите, повишена температура, отпадналост. Може да се взема като допълнение към Осцилококцинум. Парагрип намалява болките в мускулите и ставите, болките в очните дъна, главоболието, чувството за отпадналост, съдейства за по-бързо овладяване на температурата и за по-бързото възстановяване.

След отминаване на острата фаза, ако има дълго продължаващи оплаквания от уморяемост, „остатъчна кашлица” и т.н. полезна може да бъде следната хомеопатична комбинация:

Influenzinum 15 СН – 10 гранули се изсмукват еднократно и Sulfur iodatum 9 СН – смучат се 2 пъти дневно по 5 гранули за 7-10 дни. Дозата и тук е идентична за деца и за възрастни. При малките деца гранулките могат да бъдат схрусквани или да бъдат давани разтворени в малко вода.

Противовирусни препарати

Тъй като тези препрарати имат множество странични ефекти, тяхното предписване става само по преценка на лекар при тежко протичащ грип. Този тип препарати се изписват в първите дни (около 2-3 дни) на грипната инфекция, за да бъдат ефикасни.

Може ли да се боледува повторно?

Боледувалите от грип изграждат временен имунитет около 1 година само срещу щама на вируса, от който са били болни.