Как да се изгради уеб хостинг сървър?

1
Добави коментар
obqvi.mobi
obqvi.mobi

Осигуряването на собствен хостинг за вашия сайт не е лесна работа. Голямата амбиция и доброто разбиране на системните мрежи са ключът към успеха. В случай, че не се плашите от конфигурационните настройки на мрежата, то вие можете да поддържате сървърната администрация. Пред вас стоят няколко софтуерни опции за изграждане на хостинг сървър. Следващите инструкции са насочени към двата най-често използвани програми – Internet Information Server и Apache. Internet Information Server работи на Microsoft Windows Server, a Apache работи на повечето версии или Linux и Unix.

Естествено това не е причина да се ограничавате, когато взимате решения за своя хостинг сървър. Можете да решите да опитате и WebSphere, Tux, както и Google Web Server. Много е вероятно някой от тях да отговаря по-добре на нуждите и възможностите ви.

Изграждане на хостинг сървър, който работи с Microsoft Windows Server

Първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате базовата операционна система Microsoft Windows Server на компютъра, който ще действа като хостинг сървър. Втората стъпка е свързана с конфигурацията на хостинг сървъра. Отидете в Control Panel, изберете „Network Settings“. Щракнете с десния бутон върху съответната мрежова връзка и изберете „Properties“. Изберете версията на Internet Protocol (IP), която използвате. В раздела General tab изберете опцията „Use the following IP” (б.а. Използвай следния IP адрес). Завършекът на тези действия изисква от вас да въведете IP адреса, който постоянно искате да използвате. Вече сте на половината от пътя за инсталирането на хостинг сървър.

Тук идва моментът, в който трябва да инсталирате Internet Information Server хостинг файловете. Тази инсталация трябва да бъде на вашия компютър. От менюто Start изберете „Server Manager“. След това изберете „Add Roles“ и после „Web Server“.

Пресечни точки

Заключителната стъпка в инсталирането на хостинг сървър е еднаква за всяка операционна система. Вие ще искате да се уверите, че вашия хостинг сървър работи с правилния IPадрес. Това не е проблем за хостинг сървъри, които са конфигурирани само с един IP адрес. Може да се превърне в пречка за нормалното функциониране на хостинг сървъра, ако сте с мулти-насочване.

Не е излишно да направите проверка на настройките на хостинг сървъра. Това ще ви помогне да се уверите, че потребителите, които се нуждаят от сайта, имат необходимото ниво на достъп.

Проверката за Internet Information Server започва с отварянето на IIS Manager. След това изберете „edit permissions“ и нанесете необходимите корекции.

За Apache- уверете се, че файловете се намират на правилните места. За информация относно как да се четат, пишат и изпълняват разрешения за Linux хостинг сървъра, отидете на командния ред, който изглежда по следния начин:

man chmod

Инсталирайте операционната система Linux на компютъра, който ще действа като хостинг сървър. Конфигурирайте сървъра с основните настройки на мрежата. Поради графичния интерфейс на операционната система е важно да знаете коя версия използвате. Може да искате да конфигурирате настройките чрез „command line”. За да го направите, използвайте следния формат, за да въведете информацията за адреса:

/sbin/ifconfig eth0 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255

В този пример, 192.168.1.2 е network адреса, 255.255.255.0 е netmask, а 192.168.1.255 е broadcast адреса.

След това ще трябва да си свалите последната версия на Apache RPM файловете. Това ще улесни работата ви. Инсталирайте хостинг файлове за Apache на компютъра си, като изпълните следната команда:

# rpm -ivh httpd-2.0.49-4.i386.rpm

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest