10 от най-популярните световноизвестни кулинари

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Днес шеф кулинарите са много популярни не само от ресторантите, в които са главни готвачи, а и от готварските им предавания по телевизията и от книгите, които издават. В класацията по-долу подредихме някои от най-добрите готвачи в света, спечелили славата си благодарение на страстта и усърдието, с което предлагат едни от най-добрите рецепти. За да бъдеш наистина успешен и добър готвач, на първо място трябва да бъдеш креативен, с творчески подход и въображение. На второ място, според шеф Ради Стамболов, провокацията на сетивата трябва да е в следният ред: вид, мирис, допир, слух, вкус. Целта е творенията да задоволяват не само стомаха, но и всички сетива. Ето и 10 от най-популярните световноизвестни кулинари.

1. Гордън Рамзи Джеймс

Гордън Рамзи Джеймс е роден в Шотландия през 1966 г. Открива влечението си към готвенето когато е на 19. През 1998 г. той отваря първият си ресторант, който за кратко успява да спечели три звезди Мишлен. Днес, вече световноизвестен, Гордън открива ресторанти из целия свят, донесли му още звезди. През 2006 г. е награден с Ордена на Британската империя за заслуги в индустрията. Той придобива голяма популярност и с кулинарните си предавания по телевизията „The F-Word“, “Ramsay’s Kithen Nightmares“ и “Hell’s Kithen“. Гордън и жена му Тана имат четири деца, булдог и две котки.

2. Джейми Оливър

Джейми Оливър е едно от най-обичаните телевизионни лица и един от най-известните британски кулинарни експерти. Той е израснал в Есекс, където родителите му притежават семеен ресторант, в който Джейми често помагал в кухнята. През август 2010 г. „Джейми Оливър – Кулинарна революция“ получава награда Еми за „Най-добра риалити поредица“, а книгата му „30-минутните ястия на Джейми“ се превръща в една от най-бързо продаваните в историята на Великобритания. Той се занимава и с популярната на Острова луксозната верига ресторанти „Джеймис италиан“, които осигуряват обучение на млади хора и произвеждат храна от най-високо качество. Джейми живее в Лондон и Есекс с жена си Джулс и четирите си деца.

3. Томас Келър

Томас Келър е американски готвач, ресторантьор и автор на готварски книги. Най-добър готвач на Калифорния за 1996 г. и най-добър готвач на Америка за 1997 г. Ресторантът му „The French Laundry in Yountville“ е дългогодишен победител в „Топ 50 на ресторантите по света“. Той е единственият американски готвач с по три звезди Мишлен за два различни ресторанта.

4. Волфганг Пук

Името на Волфганг Пук е символ на постиженията в ресторантьорството и кулинарното изкуство. Той е роден в Австрия и насърчен от майка си да се захване с готварство. Като млад работи в популярни ресторанти във Франция, а на 24-годишна възраст заминава за Америка. Неговият бизнес е изграден от три звена Wolfgang Puck Fine Dining Group, Wolfgang Puck Catering и Wolfgang Puck Worldwide, които са инспирирани и следват една и съща философия: яж, обичай, живей. Волфганг Пук живее в Лос Анджелис със съпругата си и тримата им сина.

5. Рейчъл Рей

Рейчъл Рей е американски шеф-готвач, автор и популярно ТВ лице, но не се занимава с ресторантьорство. Тя е водещ на синдикирано ежедневно лайфстайл ток шоу и няколко популярни кулинарни предавания като: „Ястия за 30 минути“, „Вкусните пътешествия на Рейчъл Рей“ и „40 долара на ден“. На основа на „Ястия за 30 минути“ тя издава книга с рецепти. Рейчъл е печелила два пъти „Daytime Emmy“. През 2010 г. стартира ново предаване по Cooking Chanel.

6. Тод Инглиш

Уилям Тод Инглиш е знаменит готвач, ресторантьор, автор на книги с рецепти за готвене и телевизионен водещ. Той живее в Бостън и е популярен с готварското шоу си „Food Trip with Todd English“ и ресторантите „Olives“. През 2012 г. ресторантът му P.U.B. в Лас Вегас е включен в „Кулинарната зала на славата“. Тод е и главен готвач на американските авиолинии „Delta Air Lines“.

7. Роко ди Спирито

Роко ди Спирито е американски шеф-готвач, популярен с италиано-американската си кухня и иновативен фюжън стил на готвене. Той е завършил Американския кулинарен институт. Издал e девет кулинарни книги, а последната „The pound a day diet“ се превърна в бестселър. Тя съдържа рецепти за правилно хранене, с които се отслабва. Самият Роко е отслабнал около 15 кг, готвейки и хранейки се така. През 2012 г. стартира предаването „Now Eat This!“, а през 2013 г. е водещ на кулинарното риалити по Food Netwok „Restaurant Divided“.

8. Антъни Бурдейн

Антъни Бурдейн е популярен кулинар, автор и телевизионна личност. През 2000 г. излиза бестселъра му „Поверително от кухнята“, а успехът на книгата води до старта на ТВ поредица „A Cook’s Tour“, която представя пътуванията му из различни държави по света в търсене на перфектното ястие. През 2005 г. стартира и „Антъни Бурдейн: Без задръжки“. От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на ресторантите „Brasserie Les Halles“.

9. Емерил Лагас

Емерил Лагас получава кулинарния си опит от майка си, а сладкарското изкуство – от пекарната, в която работи като тийнейджър. По-късно пътува до Париж и Лион, където усвоява детайлите на класическата френска кухня. В момента Еверил е собственик и главен готвач на 13 ресторанта в Америка. Той е автор на 18 готварски книги, превърнали се в бестселъри. Освен това е и водещ на ТВ шоуто „Emeril’s Florida“. През 2002 г. Лагас създава фондация, която провежда образователни програми за деца.

10. Гай Фиери

Гай Фиери е популярен американски ресторантьор, автор и телевизионно лице. Като ученик продава гевреци и мие чинии за да спечели пари за кулинарно обучение във Франция. В момента води кулинарно предаване по Food Network, а освен това е съсобственик на пет ресторанта. Издал е шест книги, три от които в съавторство. Гай живее в Северна Калифорния със съпругата си и двамата им сина.

Коментари

коментар(а)

Подобни: кулинари, кухня