Мистериозни кръгове на морското дъно – разгадани

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Мистериозни кръгове на морското дъно – разгадани 03.02.2014Публикувано в: Биология

Мистериозните кръгове на дъното на Балтийско море. Снимка: Jacob T. Johansen

Датски учени установиха каква е причината за образуването на мистериозни и изключително правилни кръгове на дъното на Балтийско море. 

Първите снимки на необичайния феномен са направени през 2008 г. и оттогава учените се опитват да намерят обяснение за съществуването му. Сега изследователи от Университета на Копенхаген и Университета на Южна Дания смятат, че са разрешили загадката.

„Те нямат нищо общо с кратери от бомби или със знаци за приземяване на извънземни“, заявиха биолозите Мариане Холмер и Йенс Борум. „Нито пък са свързани с феи, с които едно време са обяснявали подобен феномен на сушата“.

Кръговете се очертават от морска трева, която расте на дъното в плитчините. Загадката била обаче защо тя го прави в тази правилна форма при положение, че обикновено расте по по-разпръснат начин.

„Изследвахме калта, която се натрупва около морската трева и установихме, че тя съдържа токсично за растението вещество“, обясняват биолозите. Отровното вещество е сулфид, който се натрупва по дъното.

Той е достатъчно токсичен за старата и новопоникналата морска трева, но силните и вече развити растения, които не спадат към тези две групи, оцеляват. И тъй като морската трева расте радиално отвътре навън, най-старите и най-слаби растения са в средата. По този начин оцеляват само тези по ръба.

„Резултатът е изключително правилна кръгла форма, при която само ръбът оцелява“, пишат авторите на научната публикация. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!