В света на играчките

12
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Какво е детството без играчки? Плюшени, гумени, парцалени… какви ли не! Въпросът обаче е кои са подходящи и безопасни за малкото ти бебче…
Разбира се, играчките са неизменна част от живота на детето още с появата му на бял свят и ще го вълнуват още дълго, докато порасне. Eдни играчки може да са подходящи за определена възраст и да са съвършено неприемливи за друга.

Плюшени играчки

Такъв пример са любимите на всички плюшени играчки. Те (и особено по-големите сред тях) не се препоръчват за деца под 3-годишна възраст, тъй като мъниците опознават света предимно чрез устата (като налапват каквото им попадне) и косматите им приятели от животинското царство могат да бъдат опасни за тях. А докато мъничето спи в креватчето си, около него не бива да има играчки, които могат да го затиснат. В случай че близките все пак поднасят за подарък плюшени играчки, няма страшно: просто им благодари и ги запази. И на тях ще им дойде редът. Освен всичко друго, докато е още малко, бебето няма да им обръща особено внимание и те ще го вълнуват на един по-късен етап. Засега то ще предпочита музикалните и въртящи се над главата му играчки, които може да фиксира с поглед и да се наслаждава на движенията и звуците им. Подходящи са също така гумените книжки (например за баня), както и всички патенца, жабки и др. животински представители от гума, които стават и за опитване на вкус 🙂

Конструктори и дребни части

През първата годинка играчките от този тип не бива да се разглобяват, а частите им трябва да са достатъчно големи, за да не може детето да ги погълне (или напъха в ухото или носа си). Ярките цветове ще провокират интереса му и то с удоволствие ще ги подрежда едно върху друго, но за да си спокойна, когато купувате определена играчка с отделни елементи (например пъзел), винаги ги оглеждай добре. Бъди внимателна и за играчките, съдържащи малки зърнени частици, защото при разкъсване могат да попаднат в устата на малчугана.

Кукли

Традиционните кукли не представляват проблем, стига да не оставяш детето да спи с тях – през нощта те могат да го притиснат или наранят. Барбитата обаче могат да почакат до по-късно. Освен, че част от тях се разглобяват на дребни части (крака, ръце, глави, дрешки), детето може да се нарани с тънките и остри крайници на въпросните кукли.

Балони

Макар че са любими на мъниците, с тях трябва много да се внимава. Ненадутите латексови балони или спуканите им части могат да бъдат опасни. Затова ги дръж нависоко, на недостъпно за детето място, а за игра остави надутите балони, с които да се забавлявате заедно.

Коли и други превозни играчки

Детето обожава да се придвижва в пространството с тях, но преди употребата им трябва да обезопасиш района – например може да се наложи да се откажеш за известно време от килимите, за да не се преобърне детето с колата си. Огледай се също за лампи и други предмети, които може да счупи по време на „пътуването“. Нека стои далеч с возилото от стълби, улици и други опасни райони. За да избегнеш евентуални инциденти, трябва да се увериш, че играчката е достатъчно стабилна и няма да се обърне лесно – освен да е качествена, тя трябва да отговаря и на ръста, теглото и височината на детето.

Кош за играчки

Мястото, където съхраняваш играчките, също трябва да е обезопасено. Когато купуваш кош за играчки, избери такъв, който не се затваря плътно (заради опасността детето да остане вътре и да не може да излезе, докато играе на криеница например). По-добре се спри на вариант с мрежа отгоре или отстрани, или такъв с дупчици, през които да достига въздух (в случай че все пак детето се озове вътре).

С батерии

Играта с тях трябва винаги да е под родителски контрол. Не оставяй мъничето да спи с играчка с батерии в леглото си, тъй като тяхното изтичане или прегряване могат да причинят изгаряния и други неприятни последствия. При поглъщане на батерия веднага потърси лекарска помощ!

Съвети за безопасност и хигиена

Чети етикетите – Играчките трябва да отговарят на условията и изискванията на ЕС (търси символа СЕ за европейско съответствие) – да са изработени от съответните безвредни материали, които ги правят подходящи за децата. А за да се избегнат евентуални инциденти, върху тях трябва да присъстват предупреждения за каква възраст са предназначени на разбираем и лесен за възприемане език. Това важи и за играчките, които се продават и разпространяват заедно с храни (кремчета, зрънчо, сладолед и пр.) Преди да се появи на пазара, играчката трябва да премине през тест за безопасност, а производителят й да предостави информация за съдържащите се в нея химични вещества.

Интересувай се от произхода им – важно е откъде, какво и срещу каква сума купуваш. Евтините китайски играчки, които заливат пазара, в повечето случаи са изработени от некачествени, дори токсични материали. Затова ако видиш етикет „Made in China“, по-добре се откажи от въпросната стока.

Виж от какво са изработени – подходящи материали за най-малките са естествените: памук, дърво, метал. Пластмасовите са по-малко безопасни- често са алергизиращи или токсични, тъй като част от съставките им неизбежно попада в организма на детето. Освен това обръщай внимание и на щампираните продукти (апликации по дрешките на куклата напр.), тъй като те лесно могат да бъдат обелени, а веществата, които се съдържат в тях, не са безвредни и безопасни (особено по-нискокачествените сред тях, които си личат и на пръв поглед).

Отстрани и изхвърли опаковката на играчката веднага – след като си я разопаковала, хвърли целофана или полиетиленовата торбичка, дунапрена и всички връзчици, които могат да попаднат в полезрението на мъника. Не забравяй, че той проучва и е любопитен към всичко ново и непознато.

Поправи или изхвърли счупените играчки – ако в тях има липсващи елементи или дадена част се е счупила, но не можеш да я поправиш, най-добре кажете „Сбогом“ на играчката и вземете нова. Ако откриеш фабричен дефект, помоли да бъде подменена в магазина (което означава и винаги да пазиш касовите бележки за всеки случай).

Почиствай редовно играчките – бебето често изпуска и търкаля играчките навсякъде – от устата те се озовават на земята, върху завивката и обратно в устата. Затова е необходимо ежедневно да измиваш гумените играчки, както и всеки път, щом сте били навън с тях. А ако детето вече е достатъчно голямо, можете заедно да „изкъпете“ неговите плюшени приятелчета в леген с малко бебешки шампоан. След това те ще изглеждат като чисто нови 🙂 Нека това се превърне в ритуал, който да изпълнявате заедно. Той е не само необходим, но може да бъде забавен и възпитателен – детето ще привикне да се грижи за своите вещи.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Невяна Беличева, педиатър,
болница „Вита“, София