Какви са различните видове серийни убийци

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Според Федералното бюро за разследвания или както ни е по-добре познато – ФБР, съществуват седем основни различни типа серийни убийци. Други организации комбинират някои от тези типове и идентифицират по-малък брой основни типажи. Освен това на места има припокривания между техните характеристики. Например серийният убиец, тласкан към престъплението от психоза, може да притежава чертите на сериен убиец, мотивиран от гняв.

Серийният убиец, мотивиран от гнева, е воден от силна омраза към група хора. Този гняв може да бъде основан върху религия, пол, начин на живот или раса и може да бъде разпален както от променящо живота събитие, така и от ирационално развитие на възгледите за расизма. Понякога този тип серийни убийци се разглеждат като „серийни убийци с мисия“, тъй като те имат за цел да отърват света от даден тип хора.

Идеологията също може да е силен мотивиращ елемент при формирането на серийно поведение с цел убийство. Това са хората, които също така се насочват към една конкретна група, но целта им е да осъществят целите си и идеалите си, а не да освободят света от конкретен тип хора, като гореспоменатия вид серийни убийци, водени от гнева. Най-често това са членове на терористични организации, където силен мотивиращ фактор е висшата идеология.

Някои серийни убийци са мотивирани от финансовите облаги. Това са убийци, които се интегрират в дадено семейство или домакинство, а след това извършват престъплението, за да се домогнат до наследство. Това са и тези престъпници, които биха се облагодетелствали от застраховки живот, убивайки бенефициента. Убийствата по време на обир също са пример за случаи, в които водещата причина са финансовите облаги. Тези серийни убийци са известни още като убийци, ориентирани към комфорта и много от жените серийни убийци спадат към тази категория.

Следващият тип серийни убийци са тези, които страдат от психоза или душевно заболяване. Това са т. нар. „серийни убийци откачалки“ – те често страдат от заблуди и халюцинации и мислят, че нещо или някой ги кара да убиват. Най-често тези убийци биват намирани за невменяеми и не биват подвеждани под съдебна отговорност за делата си. Често самите извършители на престъпленията се оправдават с демони, богове, гласове или други извънземни и паранормални влияния.

Търсачите на силни усещания и жадните за власт убийци убиват чисто и просто заради вълната от адреналин, която се надига в тях от извършеното дело. Тези престъпници обикновено съзнават много добре, че поведението им е в пряк разрез със социалните правила и закони, но усещането за сила и власт, което им дава убийството, е твърде силно и твърде привлекателно, за да се откажат от него. Понякога делата на този тип серийни убийци могат да придобият и сексуални измерения, но отново причината се корени в усещането за сила и надмощие над жертвите, което те получават, а не в удоволствието от самия сексуален акт.

Разбира се, съществуват и тези, които убиват, за да задоволят собствените си перверзни сексуални желания. За разлика от търсачите на силни усещания, описани по-горе, тези престъпници убиват заради самото дело. Понякога мотивите за убийство остават прикрити и е възможно убийците да задоволят фантазиите си едва по-късно, когато се чувстват в безопасност.

Другият тип серийни убийци са масовите убийци, които убиват в комбинация с друг престъпен елемент. Подобни извършители са членовете на банди, картели и пр., които са част от мрежите на организирана престъпност.

Що се отнася до разследванията, свързани със серийните убийства, границите, които очертахме по-горе, са широки, но често се прилагат от следователите, за да бъдат установени мотивите зад извършените престъпления. Тези категоризации по никакъв начин не са на 100% пълни и, както написахме в самото начало, съществува възможността дадени черти от отделните типове да се припокриват. Прилагането на тези основни принципи, дефиниращи отделните категории, могат също така да се окажат полезни при разпитването на заподозрените и по време на съдебни процеси.

Източник: Knowledgenuts.com