Светът е Олимпиада!

2
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

ХХII Зимни олимпийски игри в Сочи бяха открити с невероятно пищна и тържествена церемония.  Чак в края на спектакъла най-накрая целият свят разбра изключително успешно пазената тайна кой ще запали олимпийския огън.

Голямата чест се падна на легендите на руския и съветския спорт – фигуристката Ирина Роднина и хокеиста Владислав Третяк.

Церемонията започна в 20:14 ч. местно време, с което бе отбелязана и настоящата година.  Тържеството бе открита с представяне на всяка една буква от руската азбука, която на свой ред бе свързана и с определен символ от историята на страната домакин.

В края на първата част за жалост на домакините бе допуснат и сериозен гаф. Във въздуха бяха издигнати пет бели цветя, които трябваше да разцъфнат в олимпийските кръгове. Едно от цветята обаче изобщо не се разтвори и така олимпийската емблема остана от четири големи и един малък кръг.

Представлението продължи с изключително тържествено изпълнение на химна на Русия, под чийто звуци националният флаг бе издигнат от петима космонавти, сред които втората жена летяла в космоса Светлана Савицкая.

След това започна и парадът на нациите, по време на който и българското знаме се развя на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. На препълнения стадион „Фишт“ националният ни флаг бе носен от скиорката Мария Киркова.

По традиция шествието на спортистите започна с делегацията на Гърция и завърши с отбора на домакина Русия.   След олимпийците на леда се появиха трите талисмана на Игрите – Белият мечок, Леопардът и Зайка.  На свой ред те отстъпиха мястото си на голяма група от акробати, гимнастици и танцьори. Пищно пременените изпълнители пресъздадоха част от историята на Русия, накрая пък бе направена ретроспекция на „Война и мир“ от балетисти.

Следващата част от спектакъла бе посветена на Октомврийската революция, а стадионът блесна в червено.
В изключително приятелски адрес след това президентът на организационния комитет на Игрите Дмитрий Чернишенко приветства гостите на Сочи.

Следващият на трибуната бе президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. „Днес пишем история. Каквото отнемаше на други места десетилетия, тук бе постигнато за седем години“, заяви Бах.

След това Бах покани президента на Русия Владимир Путин да открие Игрите. Той направи изключително стегнато точно това, след което небето бе озарено от заря.  Последва издигането на олимпийския флаг, за което помогнаха първата жена космонавт Валентина Терешкова и култовият режисьор Никита Михалков.

Дойде ред и на олимпийските клетви, а след това светът най-накрая си отдъхна – време беше да бъде запален олимпийският огън.

Първият факлоносец беше тенисистката Мария Шарапова, чийто детство е преминало в Сочи. Тя предаде факела на най-великата спортистка в овчарския скок – Елена Исинбаева. След това огънят премина в ръцете на легендата на руската борба Александър Карелин. Четвърта факела пое олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева. Последните двама, които бяха удостоени с огромната чест бяха Ирина Роднина, най-успешната фигуристка на Русия и легендарният вратар Владислав Третяк, определен за най-добрия хокеист на ХХ век. Именно те двамата запалиха олимпийския огън на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Светът вече наистина е Олимпиада!