Белгийска овчарка Малиноа Избрана

1
Добави коментар
valevbg
valevbg

Белгийска овчарка Малиноа

Породна група: овчарска;

Височина: от 56 см до 66 см. при холката;

Тегло: от 18 кг. до 36 кг.

Продължителност на живота: от 12 до 14 години.

Интелигентни и лесни за обучение, Белгийските Малиноа излъчват увереност и са изключителни дворни кучета и кучета пазачи. Активни и енергични, те са страхотни в търсенето и спасяването, в аджилити и почти всичко останало, на което можете да ги научите.

                          

Преглед на породата

Въпреки че със светло-бежовата си козина и черна маска често се смята погрешно за малка Немска овчарка, Белгийската овчарка Малиноа е отделна порода. Родната й страна, Белгия, е родина на четири овчарски породи, които се различават по цвят и тип козина. Кръстена на града Малин, откъдето произхожда, Малиноа е късокосместият вариант. Това е средно по размер куче с покровителствен характер и наред с други неща е доказан експерт в полицейската работа.

                         

Белгийската овчарка Малиноа има високи нива на енергия и се нуждае от много повече активност, отколкото разходка около блока. Изберете тази порода, само ако сте много енергичен човек, който обича активни дневни тренировки като бягане, колоездене или пешеходен туризъм. Тя е подходяща за почти всички видове кучешки спортове или дейности, на които можете да я научите, включително аджилити, флайбол, охрана на добитък, подчинение, събиране, търсене и спасяване, както и проследяване.

Започнете рано социализацията и обучението, за да използвате максимално интелекта на Белгийската Малиноа, способността й за бързо учене и инстинкт. Чувствителна е към суровото наказание. Бъдете твърди, справедливи и използвайте храна за награда.

Темперамента й варира от сдържан до дружелюбен, но никога не бива да изпитва страх или да бъде агресивна. Отлично куче пазач е и има размерите и възможността да защитава, когато е необходимо.

Идеалната Малиноа има родители с добър характер и е социализирана от ранна възраст, за да възприема по-лесно от хората. Тези елементи – съчетани с обучението на кучето да бъде добър другар – го превръщат в отличително куче, което може да взима подходящи решения, когато стане въпрос за защитаване.

                                

Когато Малиноа е отгледана с деца, може добре да се разбира към тях. Не забравяйте, че това е овчарско куче и може да има склонността да гони или да захапе децата. Това никога не трябва да се позволява! Най-подходяща е за дом с по-големи деца, които разбират как да се отнасят с нея с внимание.

Малиноа може да се разбира, но може и да не се разбира с котки. Има силен инстинкт към плячка и често ще се случва да гони котки или други дребни космати животни. Т.е. някои кучета се разбират добре с външни котки, ако са били отгледани заедно.

Може да бъде агресивна към кучета или други животни, които не познава. Ако домът ви има двор, той трябва да бъде здраво ограден, за да попречите на кучето напускането на къщата, както и влизането на непознати кучета и други животни. Това не означава монтиране на подземна електронна ограда! Ако кучето реши да избяга от двора, електрическият удар няма да го спре, нито ще защити от влизането на други кучета в собствеността.

Четкайте козината на Белгийската овчарка Малиноа веднъж седмично, за да премахнете мъртвата козина. Когато сменя обилно козина ще се нуждае от по-често четкане през този период, за да се контролира количеството паднала козина да не хвърчи навсякъде. Подрязвайте ноктите когато е необходимо, и поддържайте чисти и сухи ушите, за да предотвратите инфекции. Денталната хигиена също е много важна.

Това куче може да се гледа вътре в къщи или навън на двора. Малиноа трябва да има достъп до стабилно ограден двор, където да бяга, но когато семейството му е в къщи, трябва да бъде с тях. Най-подходяща е за човек с опит с кучета.

                         

Други бързи факти:

Ø  Малиноа е едно от четирите белгийски овчарски кучета, които се смятат за разновидност на една и съща порода в родината си.

Ø  Светло-бежовата до махагонов цвят козина на Малиноа в краищата е с черен цвят, има черна маска и уши.

Ø  Заради овчарското си наследство, Малиноа има склонността да се движи в големи кръгове.

Знаете ли, че?

Неоспоримите умения за проследяване на тази порода са известна алтернатива за полиция, военни, за работа при търсене и спасяване. Ето защо, много от тези кучета били мобилизирани в Първата световна война.

                                         

История на породата

Белгийската Малиноа води началото си от 1800-те години, в район около град Малин, Белгия, от където получава и името си. Една от първите късокосмести Белгийски овчарки била родена през 1891 година и по-късно била регистрирана в дружеството Royale Saint-Hubert. От тогава, това късокосместо, светло-бежово куче с черна маска и изправени уши, селективно е било отглеждано заради работния му характер и е може би най-известното от всички Белгийски овчарски кучета в родната си страна. Първите две Малиноа – наречени Белгийско Блеки и Белгийско Муше – били регистрирани в АКК през 1911 година като членове на Сборната група, въпреки че породата е имала собствена регистрация в Stud Book на АКК. По това време, просто не е имало достатъчно Малиноа за да се осигури конкуренция за структурните първенства в страната. През 1965 година, щом броят им се покачил, Белгийската Малиноа била преместена в Група: Работни на АКК. Когато Група: Овчарски била сформирана през 1973 година, Белгийската овчарка Малиноа била преквалифицирана като член на тази група, където остава и до днес.

                                              

Много хубави представители на породата били внесени в САЩ от Белгия между 1911 година и началото на Втората световна война. Породата не просперирала особено в тази страна след войната, но възвърнала част от популярността си през 1960-те години и продължила да се развива бавно, но сигурно и до ден днешен. Белгийската Малиноа има едно от най-ниските годишни нива на регистрация от всички признати породи в АКК. Американският клуб на Белгийската Малиноа е основан през 1978 година и се превръща в клуб основател за породата, признат от АКК през 1993 година. Тъй като Малиноа първоначално е отглеждана като куче за пасене на овце, интелигентността, дисциплинираността и упоритостта са довели тези кучета да служат по-често като полицейски и военни кучета, кучета за търсене и спасяване, обслужващи кучета и кучета пазачи. Също така са активни кучета и конкурентоспособни по отношение на структура, подчинение, събиране на стадо, пренасяне с шейна, schutzhund (вид спорт с кучета), аджилити, терапия и проследяване.

                                                       

Темперамент и личност

Малиноа е сериозно работещо куче, но това не означава, че не е жизнено и забавно куче. В комбинация с активно семейство, което ще се възползва максимално от интелигентността и атлетизма му, то е щастлив и любящ другар, известен с чувството си за хумор. Ще играе с децата, като едновременно с това ще ги защитава, но като овчарска порода с инстинкт за плячка, може инстинктивно да гони тези, които бягат. Не позволявайте това! Научете го на командите „Ела“, „Седни долу“, или „Пусни“, които можете да използвате, за да спрете определено поведение. Винаги наблюдавайте игрите, когато децата са наоколо. Може добре да се разбира с котки и други кучета, ако е отраснало с тях, но има склонността да се разпорежда. Някои Малиноа не са безопасни за котките, заради силния си инстинкт за плячка.

                                         

Малиноа е чудесен другар за бегачи, велосипедисти. Вероятно ще изгубите сили преди него. Макар да може лесно да пребяга 8 или повече километра, се уверете, че кучето ви е прегледано от ветеринарен лекар, преди да премине на каквато и да е тренировъчна програма. Ако няма физически или медицински заболявания, които биха могли да ограничат тренировките, можете да го вземате с вас на изморителни екскурзии или да бяга успоредно на велосипеда ви. Ограденият двор също е важен за него за трениране в безопасно затворено пространство. Ще се наслаждава на игрите „Отиди и донеси“ и ще гони топка или летящ диск толкова дълго, колкото можете да го хвърляте. Аджилити, флайбол, подчинение, обединяване и проследяване са само няколко от кучешките спортове, в които има отлични постижения. Малиноа обича да играе и често се описва, че има силен инстинкт за лов.

Ако работите извън дома, определяйте дневни упражнения, които хем да го уморяват, но и да го карат да очаква още с нетърпение. Ако се отегчи, може да нанесе много щети.

                         

За Малиноа е важно да бъде част от семейството и обича да привлича вниманието му. Предпазлива е спрямо непознати, което я прави отлично куче-пазач, но има нужда от много социализиране, за да се уверите че няма да стане прекалено подозрителна. Колкото повече хора срещне, толкова по-добра ще стане преценката й. Добре социализираната Малиноа става уверено куче. Когато срещне хора извън семейството, характерът й може да варира от дружелюбен до сдържан, но никога не бива да е плаха или агресивна. Кажете „Не, благодаря!“ ако родителите на кученцето не са отзивчиви или ако кученцето изглежда или страхливо или агресивно.

Възпитавайте това чувствително и високо интелигентно куче с леко докосване. То учи бързо и отговаря на настроението и тона на гласа ви; суровостта или грубото отношение водят до обратния ефект.

                                                 

Започнете да обучавате кученцето си от деня в който го донесете в къщи. Дори и на осем седмична възраст, той е в състояние да попие всичко, на което можете да го научите. Не чакайте да стане на 6 месечна възраст за да започнете обучението, или ще си имате работа с по-твърдоглаво куче. Ако е възможно, го дайте в детска градина за малки кученца по времето когато е между 10 и 12 седмична възраст и социализирайте, социализирайте, социализирайте. Все пак, имайте предвид, че много обучителни центрове изискват някои ваксини да са налице (като кучешка кашлица), а много ветеринарни лекари препоръчват ограничен достъп до други кучета и обществени места докато не бъдат поставени всички кучешки ваксини (включително бяс, чума и парвовирус). Вместо редовното обучение, можете да започнете да обучавате малкото кученце в къщи и да го социализирате сред семейството и приятелите, докато завършат ваксинациите.

                                      

Говорете с развъдчика, опишете му точно какво търсите у едно куче, и помолете за помощ при избирането на кученце. Развъдчиците виждат кученцата всеки ден и могат да ви дадат необичайно точни препоръки след като узнаят начина ви на живот и характера ви.

Какво трябва да знаете относно здравето на Белгийската овчарка Малиноа

Средната продължителност на живота на Белгийската овчарка Малиноа е от 12 до 14 години. Това е малко по-високо от средната продължителност на живота на повечето породисти кучета (от 10 до 13 години). Както много други едри кучета, е предразположена към развитието на следните здравословни смущения:

Ø  Дисплазия на тазобедрената става;

Ø  Прогресивна атрофия на ретината;

Ø  Лакетна дисплазия;

Ø  Епилепсия.

Основи на грууминга на Белгийската овчарка Малиноа

Белгийките са лесни за поддържане, тъй като късата им козина не изисква подстригване. Сменят козина целогодишно, така че четкането веднъж седмично е задължително. Обилно ще сменят козина при смяната на сезоните, така че през пролетта и есента е задължително четкането всеки ден. Къпят се само когато е необходимо, когато станат много мръсни или когато започнат да излъчват кучешка миризма. Активните Белгийки изтъркват по естествен начин ноктите на краката си, което прави ненужно подрязването им, но ако кучето ходи по твърди подови настилки, те стават дълги. Почиствайте зъбите редовно, почистването на ушите ще предпази от развитието на вредни бактерии и по този начин ще поддържате кучето си здраво.