Брюксел принуди България да види мръсния въздух

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Илина РежеваДепото в Ботевград (на снимката) заедно със софийското е едно от двете, изградени за 7 г. по ОП „Околна среда“. Наскоро заради бавното закриване на старите сметища Европейската комисия ни даде на съд, а дори общини, които изрядно са изпълнили проектите си, са заплашени да връщат вече усвоени пари.
Европейската комисия е поискала България най-сетне да забележи мръсния въздух, който дишаме, и да включи за финансиране специални мерки, насочени към качеството на въздуха. Това е станало при преговорите за новата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. От Еврокомисията са поискали Министерството на екологията да формулира ясно какви средства са нужни за системата за мониторинг на въздуха и парниковите газове. Засега обаче не е ясно колко пари ще бъдат заделени за чистотата на въздуха.

Брюксел видимо е притеснен от факта, че държавата ни традиционно заема челните места в проучванията за мръсен въздух. България е страната с най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, показа скорошен доклад на Европейската агенция за околна среда. Едно от най-коварните замърсявания на атмосферата в повечето ни градове идва от фините прахови частици, генерирани от автомобилния трафик, ТЕЦ-овете, жилищата, които се отопляват с твърдо гориво, и др. В момента една от 14-те наказателни процедури срещу страната ни в областта на екологията е именно заради мръсния въздух.

Индикативният бюджет на програма „Околна среда“ е над 1.4 млрд. евро за целия седемгодишен период. Както и през последните 7 години, приоритети отново ще бъдат секторите води, отпадъци и биоразнообразие. България ще трябва да изгради ВиК мрежи в градове с над 10 000 жители. Новото тук е, че бенефициенти вече ще могат да бъдат и ВиК операторите и неправителствени организации, но са изключени организациите, които се занимават с преработка на отпадъци. В новата програма ще се насърчава използването на гориво от биомаса, което ще идва от съоръжения за третиране на утайки от пречиствателните станции за отпадни води.

Предизвикателство за България ще е да наложи различно от сегашното оползотворяване на боклука. До 2020 г. сме задължени да депонираме не повече от 35% от битовите отпадъци. Това може да стане чрез предварително третиране, компостиране, оползотворяване на биогаза в депата и др. В момента България залага основно на събиране на боклука на стари сметища, които трябваше да бъдат закрити още през 2009 г., и оползотворява едва 5% от отпадъците. Тъй като не отбелязваме никакъв напредък, Брюксел води срещу страната ни наказателна процедура и в тази сфера.