„Празник на пчеларя” в Криводол :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана новини/Видин новини

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

На 10 февруари православната църква и християните почитат Светеца Харалампи. Той е припознат ката покровител на пчеларите и пчелите.
За втора поред година читалище „Н.Й.Вапцаров 1924“ в Криводол е домакин и съорганизатор на общински празник на пчеларите. В мероприятието се включиха заместник- кметовете Дияна Милетиева, Йордан Желязков, секретарят на общината Анелия Николова и граждани. Диана Милетиева прочете Поздравителен адрес по повод празника на пчеларите от кмета на община Криводол Петър Данчев. Водосвет за здраве на пчелите и пчеларите и за берекет отслужи отец Николай.
По традиция в местния музей е уредено изложение на инвентар за отглеждане на пчели и обработка на пчелни продукти. За любителите на меда и пчелните продукти беше подреден кът за дегустация. В библиотеката беше подредена витрина с книги и периодични издания в помощ на пчеларите. Със съдействието на читалището, фондация “CREDO BONUM”- София предостави документален филм „Кралицата на слънцето – какво ни казват пчелите”, който бе прожектиран в залата за мероприятия.
От първото издание измина една година, изпълнена с много работа и положителни събития. Най-важното – създаде се общинско пчеларско дружество „Ботунска пчела” и то ще продължи още по успешно да развива своята дейност в полза на пчеларите от ботунския край.
 

10-02-2014 г. 15:56 ч. | прочетено: 708, коментари: 0 |