Борис Христов влезе в календара на ЮНЕСКО

13
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Световноизвестният оперен бас Борис Христов влезе в календара на ЮНЕСКО за 2014-а по повод 100-годишнината от неговото рождение. Цяла поредица от събития ще отбележат юбилея, чиято кулминация ще бъде на 18 май – рождената дата на певеца, наричан най-великият бас от втората половина на ХХ век.

Тържественият маратон ще се разпростре от София, през неговия роден град Стара Загора, в Рим, където е живял, ще мине през Будапеща, Прага и Братислава, пише „Монитор”.

Старт на честването даде Москва, където по покана на престижната зала „Евгений Светланов” в Международния дом на музиката на 16 януари концерт изнесе последният ученик на Христов Пламен Бейков заедно с Ивайло Джуров, Александър Носиков и Мария Жекова, които изпълниха творби от репертоара на прочутия бас.

Проявата бе организирана от Българския културен институт в руската столица и музея „Борис Христов”, каза пред „Монитор” Елена Драгостинова, шеф на музея. Следващият концерт с участието на  Пламен Бейков, Мария Жекова, Алек Аведисиян и Мариана Цветкова ще е на 28 февруари в дома на Борис Христов в Рим, където сега се помещава Българският културен институт. Това събитие дава старт на поредица от прояви в италианската столица, която добре познава великия изпълнител на Борис Годунов и Мефистофел, тъй като Италия става негова втора родина от 1942 г. В графика с прояви са и концерти в Будапеща, Прага и Братислава.

В софийския музей „Борис Христов” ще се завърти панорама от филми с видео от роли на певеца, прожекции ще има и по време на есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, предвиждат се изложби и концерт на формация „Юлангело”, допълни г-жа Драгостинова.

Един ден преди рождената дата на великия бас – на 17 май в зала 1 на НДК  Държавната опера на Стара Загора ще представи своя грандиозен спектакъл „Дон Карлос” от Джузепе Верди. Постановката в чест на годишнината на Борис Христов ще бъде с участието на гости от Италия и наши известни оперни певци. В родния град на певеца ще бъде открита паметна плоча (9 май), както и изложба във фоайето на операта.

Следваща кулминация в честването на Борис Христов ще бъдат тридневните оперни спектакли на „Борис Годунов” на открито – пред катедралния храм „Св. Александър Невски” (27-29 юни) на Софийската опера и балет. Засега още се пази в тайна кои басове ще дръзнат да влязат в коронната роля на певеца. Знае се само, че най-вероятно това ще бъдат българи, режисьор ще е Пламен Карталов, а диригент – Константин Чудовски.

Спектаклите се посвещават и на световноизвестния оперен бас Николай Гяуров, който почина преди 10 години.

В афиша на Софийската опера са планирани серия концерти в памет на Борис Христов, сред които се откроява концертно изпълнение на единствената опера на Бетовен „Фиделио” през юни. Гост-режисьор е Ханс-Йоахим Фрай от Германия, с участието на прочутия бас Курт Ридъл (Австрия) и германския тенор Ендрик Вотрих, с Мариус Донкин като Разказвача, солистите Мариана Цветкова, Силвана Пръ-вчева, Бисер Георгиев, Димитър Станчев, Красимир Динев. Диригент ще бъде Ерих Вехтер. Тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер ( 23-29 юли) под диригентската палка на Кадзуши Оно (Япония), е последното заглавие, което Софийската опера и балет посвещава на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.