Нарцис в саксия

13
Добави коментар
boleyn
boleyn

Нарцис е едно от най-красивите и подарявани пролетни цветя. Нарцисът носи радост и настроение заради „слънчевите“ си цветове. Как да си отгледате нарцис в саксия?

Нарцис отблизо

Повечето хора свързват нарциса с легендата за сина на речния бог Кефис и неговата любима – нимфата Лириопи, който носил името на красивото цвете. Нарцис бил толкова красив и самовлюбен, че веднъж, докато се любувал на отражението си във водата, понечил да го целуне, паднал в реката и се удавил.

Днес нарцисът е сред най-харесваните пролетни цветя заради приятния му аромат и нежните цветове. Растението цъфти от март до май в бяло, кремаво и жълто, но с правилните грижи може да ви зарадва с цветове и по-рано. Нарцисът е подходящ за отглеждане в саксия като стайно растение, за сандъчета на балкона, за цветни лехи и бордюри в градината.

Как да си отгледате нарцис?
За щастие на всички градинари, които обичат пролетните цветя, нарцисът не е капризен и се отглежда лесно, така че е подходящ за всеки дом.

Поливане.
Нарцисът в саксия не иска често поливане. Достатъчно е 1-2 пъти в седмицата, за да се чувства добре.

Светлина.
Сложете нарциса на някое светло или полусенчесто място. Цветето обича светлината, но в умерени количества. Не го излагайте директно на слънчевите лъчи.

Почва.
Нарцисът се нужда е от добре дренирана почва, защото иначе луковицата може да загние. Идеална за цветето е глинесто-песъчливата градинска пръст.

Размножаване и пресаждане.
Размножаването при нарциса става с помощта на луковици, които се садят на есен. Ако сте решили да прехвърляте цветето в градината, заровете луковиците на дълбочина 2 пъти на техните размери и на 10см една от друга. Ако слагате засаждате луковицата в саксия, изберете по-малък съд – дори да не е покрита цялата с пръст, това не е проблем.

Други.
Премахвайте прецъфтелите и изсъхнали части от нарциса, за да може растението да продължи да се развива. Когато пипате луковиците, винаги носете ръкавици, защото луковиците на нарциса са отровни и могат да предизвикат алергична реакция. Цветето е подходящо за форсиране – така че при създадени условия може да цъфне по-рано през зимата.

12.02.2014/ Христина Спасова